Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada, yaz aylarının ve yaklaşan Kurban Bayramı’nın etkisiyle pek çok seyahat acentesinin paket tur ve otel konaklamalarına yönelik reklam ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildiği ifade edildi. Ticaret Bakanlığı, bu tanıtımlar ve tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda yürüttüğü incelemeler neticesinde, 2023 yılından bu yana 9 firma için 7 soruşturma raporu Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildi. Ayrıca, 21 firma üzerinde yapılan denetimlerin sonucunda yaklaşık 16 milyon TL tutarında idari para cezası kesildi. 19 firmanın denetim süreçleri ise hala devam etmektedir.
Tüketicilerin mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla uyulması gereken hususların paylaşıldığı açıklamada, “Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanallarından gelen tekliflerde yer alan tesis fotoğrafları ve kurumsal logoların doğruluğu sorgulanmalıdır. Satın alma öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurumlarına kayıtlı olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Bu bağlamda, tüketiciler seyahat acenteleri ve turizm tesislerinin belgeleri ile tesislerin yıldız durumunu www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr web sitelerinden kontrol edebilirler. Özellikle uzaktan yapılan sözleşmelerde, acentenin ya da turizm tesisinin internet sitesinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verilip verilmediği kontrol edilmelidir. Sosyal medya yerine seyahat acentesinin resmi internet sitesi üzerinden işlem yapmak tercih edilmelidir. Hem yüz yüze satışlarda hem de çevrimiçi satışlarda, satın alınan paket tur veya konaklama sözleşmesine dair broşür veya bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi zorunludur.” ifadelerine yer verildi.
‘SÖZLEŞME FESİH HAKKINIZ BULUNMAKTADIR’
Tüketicilerin paket tur sözleşmesini iptal etme hakları olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda, tüketicinin paket turun başlangıcından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirimde bulunması kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve yasal yükümlülükler dışında kalan paket tur bedelini herhangi bir kesintiye tabi olmaksızın geri alma hakkına sahip olduğu aktarıldı. 6502 sayılı Kanun kapsamında bireysel tüketici uyuşmazlıkları için iki kurum yetkili kılınmış durumda; bunlar tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleridir. Tüketiciler, firmaların uygulamaları veya sözleşmenin eksik ifası sonucu mağdurlarına karşı hükümleri ihlal etmeleri durumunda, 2025 yılı için değeri 149 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda Ticaret Bakanlığına bağlı tüketici hakem heyetine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabileceklerdir. Tüketici mahkemelerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gerektiği de hatırlatıldı.