Venedik, bu yıl da uygulanacak olan giriş ücreti uygulamasıyla cuma gününden itibaren ziyaretçilerini karşılayacak. Geçen yıl hayata geçirilen ve dünyada bir ilk olan bu uygulama, kentin yoğun dönemlerinde günübirlik turist akışını düzenlemeyi amaçlıyor.
Son dakika rezervasyonlarına iki kat ücret
Bu yılın en dikkat çekici değişikliği, son dakikada rezervasyon yapan günübirlik ziyaretçileri kapsıyor. Şehre varış tarihinden üç gün önce çevrim içi olarak alınmamış giriş belgeleri için 5 euro olan standart ücret, iki katına çıkarak 10 euroya yükselecek.
Uygulama, 18 Nisan ile 27 Temmuz tarihleri arasında, çoğunlukla hafta sonları denk gelen 54 gün boyunca yürürlükte kalacak.
2,2 milyar euroluk gelir elde edildi
Yetkililere göre, bu giriş ücreti uygulaması, Venedik’in aşırı turizmle başa çıkmasına yardımcı olmayı amaçlasa da mevcut veriler bu durumu desteklemiyor. Zira, gelen ziyaretçilerin ödemek zorunda kaldığı ücretler, pek caydırıcı olmamakla beraber Venedik için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
Venedik Belediyesi, yıllardır üzerinde tartışılan bu giriş ücreti projesini 2024 yılının Nisan ayında başlatmıştı. 25 Nisan ile 14 Temmuz tarihleri arasında yoğun hafta sonları için belirlenen 29 gün boyunca kent merkezine günübirlik girişler ücrete tabi tutulacak. Yerel medya tarafından yapılan hesaplamalara göre, bu dönemde ücret muafiyetinden faydalanmayan yaklaşık 440 bin kişi kente gelerek toplam 2.2 milyon euro civarında gelir sağlamıştı.