Bakan Göktaş, Gine Dışişleri ve Afrika Entegrasyon Bakanı Marissanda Kouyate ile birlikte Ticaret Bakanlığı’nda Türkiye-Gine Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4’üncü Dönem Toplantısı’nın kapanış oturumuna katıldı. Göktaş, 2019’da gerçekleştirilen 3’üncü Dönem KEK Toplantısı’ndan yaklaşık beş yıl sonra düzenlenen bu toplantının ticari ve ekonomik ilişkilerin değerlendirilmesi bakımından önemine vurgu yaptı. “İki gün süren toplantılar, her şeyden önce iki ülke arasındaki ilişkileri çok daha ileri seviyelere çıkarma kararlılığının bir göstergesidir” dedi.
‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞ HER GÜN GÜÇLENİYOR’
Göktaş, Türkiye’nin insanı temel alan, eşitlikçi ve adil bir yaklaşımla Afrika ülkeleriyle daha önce yaşanmadık düzeyde ilişkiler geliştirdiğini belirtti. “Kazan-kazan ilişkisi çerçevesinde birlikte kazanalım anlayışıyla bu bağı sürdürmeye devam ediyoruz. Şu an itibarıyla 44 ülkede büyükelçiliğimiz, 31 ülkede ticari müşavirliklerimiz ve DEİK tarafından kurulan 48 iş konseyimizle iş birliği alanlarımızı genişletmekteyiz” diye ekledi. Gine’nin siyasi, ekonomik ve sosyal alanlardaki gelişmelerine büyük bir ilgiyle baktıklarını ifade eden Göktaş, Gine’nin sadece önemli bir aktör değil, aynı zamanda Afrika’nın yükselen değerlerinden biri olduğunu vurguladı.

‘TÜRK FİRMALARI DAHA FAZLA YER ALACAK’
Bakan Göktaş, Gine ile ticaret hacminin de arttığını belirterek, “2023 yılında Gine ile 163 milyon dolar değerinde ihracat ve 43 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ikili ticaret hacmimiz 206 milyon dolara ulaştı. 2024 yılının ilk dokuz ayında ancak continued bir artış kaydedildiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Bu dönemde ikili ticaret hacmimiz, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış göstererek yaklaşık 182 milyon dolara yükseldi” açıklamasında bulundu. Göktaş, Türk müteahhitlik firmalarının Gine’de 220 milyon dolar tutarında 12 projeye imza attığını da sözlerine ekledi.
‘YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANACAK’
Ayrıca, Bakan Göktaş, Gine ile çeşitli alanlarda iş birliğini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “2019’da yürürlüğe giren Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması, ikili iş birliğimizin hukuki temelini oluşturmaktadır. Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması için de müzakerelere başlanmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Ekonomik, bilimsel ve teknik ilişkileri geliştirmek için çeşitli toplantılar düzenlediklerini kaydetti. Yükseköğretim alanında da bir anlaşma imzalanmasının planlandığını belirtti.
Bakan Göktaş, Gine ile yapılan iş birliklerinin sağlık, bilimsel araştırmalar, kültür ve turizm gibi alanlarda da genişletileceğini sözlerine ekledi. İmzaladıkları toplantı tutanağının, yeni projelere ve iş birliklerine kapı açmasını umduğunu belirtti. Göktaş, “İki dost