KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) iş birliğiyle, Lefkoşa’daki eski Ercan Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST KKTC 2025, yarın kapılarını ziyaretçilere açacak. Etkinlikte, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), çeşitli kalkınma ajansları, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yer alacak. Bu kurumlar, projelerini tanıtarak savunma sanayisi, yapay zeka, uzay araştırmaları ve yerli üretim teknolojileri gibi pek çok konuda etkinlikler, sergiler ve atölyelerle festivale katkı sağlayacak.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ise ana standı ve iki farklı tematik çadırıyla ziyaretçilere bilim ve teknoloji dünyasını tanıtacak. TÜBİTAK’a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE), Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ve Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) da bu alanda bulunacak. Ayrıca, Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) da yer alarak her yaş grubuna yönelik bilimsel içerikler, deneysel atölyeler, teknoloji uygulamaları ve bilgi yarışmaları düzenleyecek.
22 FARKLI ÜLKE, 47 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU
TEKNOFEST KKTC’ye 22 ülkeden 47 binin üzerinde yarışmacı başvurdu. Türkiye ve KKTC’nin yanı sıra başvuru yapan ülkeler arasında Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Burundi, Endonezya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Mali, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus ve Özbekistan da yer almakta. TEKNOFEST KKTC kapsamında toplam 268 takım ve 1083 üye finalist olmaya hak kazandı. Finalistlerin 334’ü kadın, 749’u ise erkeklerden oluşuyor. Yarışmalar 6 ana ve 13 alt kategoride gerçekleştirilecek. Festivalde ‘Sosyal İnovasyon’, ‘Uçan Araba Simülasyon’, ‘Turizm Teknolojileri’, ‘TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan’, ‘TEKNOFEST KKTC Araştırma Proje’ yarışmaları ve TEKNOFEST Drone Şampiyonası yapılacak. Finalde 6 ülkeden (Afganistan, Azerbaycan, Endonezya, KKTC, Pakistan, Türkiye) takımlar yarışacak. KKTC’den 20 finalist takım ve 103 finalist üye, etkinliklerde yarışma imkanı bulacak.
Festival süresince çeşitli uçuş gösterileri de gerçekleştirilecek. Bu gösterilerde SOLOTÜRK, Türk Yıldızları, F-4 savaş uçakları, ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2 ve AKINCI gibi hava araçları yer alacak.