


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ‘Uluslararası Sağlık Turizmi Alanında İş Birliği Protokolü’nu imzaladı. Tören, Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirildi ve bu protokol, uluslararası sağlık hizmetleri alanında koordinasyonu artırarak kalite ve görünürlüğü sağlamayı hedefliyor. Bakan Memişoğlu, ‘Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık’ modeli ve ‘Sağlıklı Türkiye Yüzyılı’ programını uygulamaya devam ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’yi sağlık turizmi konusunda bir marka haline getirdiklerini belirten Memişoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapacağımız ‘HealthTürkiye’ markası çerçevesinde sağlık turizmi faaliyetlerimizi ilerleteceğiz. Bugün imzaladığımız protokolle uluslararası sağlık turizmi ile turistin sağlığına dair sunduğumuz hizmetleri güçlendireceğiz.” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’nin sağlam sağlık altyapısı ve deneyimli sağlık uzmanlarıyla birlikte dünya genelinde en çok tercih edilen destinasyonlardan biri haline geldiğini vurguladı. Ersoy, geçen yıl sağlık turizmi amacıyla ülkeyi ziyaret edenlerin sayısının 1,5 milyonu geçtiğini ve bu alandan 3 milyar dolardan fazla gelir elde edildiğini aktardı. “Bu rakamlar, yalnızca bugünkü başarımızı değil, gelecekteki büyük potansiyelimizi de yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.
‘HEDEFİMİZ KAYIT DIŞILIĞIN ÖNLENMESİDİR’
Bakan Ersoy, imzalanan protokolle ilgili olarak, “Sağlık turizmi alanındaki büyümeyi daha ileriye taşımak için Sağlık Bakanlığımızla iş birliğimiz daha da güçlendi. Amacımız, yalnızca sağlık turizmi için ülkemize gelen turistlerin sayısını artırmak değil, aynı zamanda bu sektörde faaliyet gösteren kuruluşların kaydını tutarak kalite standartlarını yükseltmek ve kayıt dışılığı önlemektir.” dedi.
Protokol kapsamında atılan somut adımlara da değinen Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Sağlık Bakanlığı ile imzalanan bu protokol ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) arasında ortak tanıtım faaliyetleri yürütülmesi, sağlık kuruluşlarına yönelik kayıt ve bilgilendirme sistemlerinin kurulması ve sağlık tesislerinin TÜSKA aracılığıyla sertifikasyon süreçlerine dahil edilmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır.” şeklinde bilgi verdi.
‘TURİSTİN SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ’
Ersoy, turizmin sadece deniz, kum ve güneş ile sınırlı olmadığını, çok çeşitli bir konsept olduğunu belirterek, Türkiye’nin son 7-8 yılında yürüttüğü tanıtım çalışmalarının ürün çeşitliliğine katkı sağladığını ifade etti. Sağlık turizminin bu çeşitlilik içinde en değerli alan olduğunu aktaran Ersoy, “Protokolün bir diğer önemli yönü, turistlerin sağlığının güvence altına alınması. Gelen ziyaretçilerin sağlık güvenliğinin artırılması, memnuniyet açısından kritik bir unsur ve bu, tekrar Türkiye’yi tercih etmelerinde büyük bir etken olacak.” dedi. Özel sektörü bu süreçte daha fazla dahil ederek sağlık alanında Türkiye’nin güçlü bir konumda olmasını sağlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.