Isparta’nın geleneksel el dokuması halıcılığında minyatür halılara olan ilgi hızla artıyor. El emeği göz nuru ev halılarının yerini alarak, hediyelik eşya sektöründe büyüyen bir pazar oluşturan minyatür halılar, hem yurtiçinde hem de yurtdışında geniş bir talep görüyor. İsteğe bağlı olarak tasarlanan bu halılar, ofislerin ve evlerin yanı sıra makam odalarını da süslüyor.
‘İLK KEZ BABAM TARAFINDAN ÜRETİLDİ’
Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü mezunu İhsan Akkuş, baba mesleği halıcılığı uzun yıllardır sürdürüyor. Minyatür halının tarihi 1970’li yıllara kadar uzanıyor ve ilk örneklerinin babası tarafından üretildiğini ifade eden Akkuş, bu işin Yunan ziyaretçilerin talepleriyle başladığını ve günümüzde artarak devam ettiğini belirtti. Akkuş, “Şu anda Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren bir üründen bahsediyoruz” dedi.
‘YAKLAŞIK 7 BİN 575 İLMEK, DÜĞÜM VAR’
Isparta Belediyesi’ne bağlı Halı, Kilim ve Etnografya Müzesi’nin sorumlusunu da üstlenen İhsan Akkuş, müzede minyatür halı üretimi yapıldığını aktardı. Minyatür halıların özelliklerini açıklayan Akkuş, bu ürünlerin küçük boyutlarına rağmen yoğun emek gerektirdiğini vurguladı. “Özel desenler, logolar gibi taleplere göre önce desenler tasarlanıyor. Minyatür olduğu için tasarım alanı oldukça dar. Yaklaşık 22×18 santimetre boyutlarındaki bir halıda yaklaşık 7 bin 575 ilmek bulunuyor. Bu kadar düğümle o küçük ürün elde ediliyor. Tasarım aşamasında iplik ve malzemeler belirlendikten sonra dokuyucuya iletiliyor. Dokumalar büyük tezgahlarda yapılıyor, minyatür tezgahlarda değil. Dokuma işlemi tamamlandıktan sonra minyatür tezgahlara monte ediliyor” diye konuştu.
MİNYATÜR HALI İÇİN 3-5 GÜN SÜRE
Isparta’ya gelen yerli ve yabancı turistler, minyatür halıları büyük bir ilgiyle karşılıyor. İhsan Akkuş, “Isparta’yı ziyaret edenler, buraya özgü bir ürün arıyor. Yabancı ziyaretçiler de minyatür halılara oldukça ilgi gösteriyor. Ancak, insanlar genellikle hemen alıp gitmek istiyor ama bu mümkün olmuyor. Bir minyatür halının hazırlanması 3 ile 5 gün arasında sürüyor ve sipariş verenlere kargo ile gönderiliyor” dedi.
‘ATÖLYE, EVLERDE VEYA KÖYLERDE DOKUTTURUYORUZ’
Isparta’da ikinci kuşak halıcı olan Hasan Albayrak, halıcılığın evrildiğini ve hazır halı, hediyelik halı ile minyatür halı üretimine yöneldiklerini ifade etti. Minyatür halıların genellikle atölyelerde yapıldığını belirten Albayrak, “Siparişleri alıyoruz ve atölyelerde dokutuyoruz. Fabrikasyon değil; atölye, ev ya da köylerde dokutuyoruz. Orada dokutulan halılar, burada montaj yapıldıktan sonra müşterilere sunuluyor. Minyatür halılarda, hazır logo veya desen varsa siparişimizi 10-15 günde teslim ediyoruz” şeklinde bilgi verdi.
‘PORTRELER 100 BİN LİRAYI BULUYOR’
Minyatür halı fiyatlarının 750 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar yükseldiğini ve portrelerin fiyatlarının 100 bin liraya kadar çıkabildiğini dile getiren Albayrak, kente özgü Anadolu motifleri ve Hereke desenlerinin yanı sıra en fazla yapılan desenlerin gül, lavanta ve Anadolu motifleri olduğuna dikkat çekti.