İstanbul Emniyet Değerlendirme Toplantısı, İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılımıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ve Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Serkan Tezel de katıldı. Bu toplantıda, 2025 yılının ilk üç ayına ilişkin güncel emniyet verileri paylaşıldı. Açıklanan veriler arasında terör, organize suçlar, asayiş, kaçakçılık, uyuşturucu ve düzensiz göç konularında alınan tedbirler ve yakalanan suçlular hakkında bilgi verildi.

‘İSTANBUL, DÜNYANIN EN GÜVENLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ’
Vali Davut Gül, İstanbul’un dünyanın en güvenli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu yılın ilk üç ayında 2024 yılının aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen en önemli 8 suçta yüzde 10,7 oranında bir azalma gözlemlenmiştir. Aydınlatma oranı ise yüzde 99,1’e ulaşmıştır. Bu başarı, istismar edilemez; bu yüzden, yüzde 0,1’lik bir artış bile bizim için anlamlıdır. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise yüzde 28,4 oranında bir düşüş var” dedi. Vali Gül, rakamlara detayla baktıklarında kapkaç olayında yüzde 50, otodan hırsızlıkta yüzde 59, yankesicilikte yüzde 47, motosiklet hırsızlığında yüzde 50, evden hırsızlıkta yüzde 42 ve dolandırıcılıkta yüzde 13 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Ayrıca, çeşitli suçlardan aranan kişilerin yakalanma oranının da geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını ifade etti.
Ruhsatsız silah sayısında bir artış tespit edildiğini söyleyen Gül, “2025 yılının ocak, şubat ve mart aylarında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 3 bin 797 oldu, tutuklama sayısı ise yüzde 79 artışla 604’e ulaştı” diye ekledi.
‘RUHSATSIZ OLDUĞU TESPİT EDİLEN YA DA EKSİKLERİ OLAN YERLERİ KAPATIYORUZ’
Davut Gül, “Bu yılın ilk üç ayında, önceden belirlenmiş konutlara uygulanan cezai işlem sayısının geçen yıla göre 4 kat arttığını görmekteyiz. Yasal olmayan şekilde kiraya veren ya da kiralayanlar bu durumun farkında olmalıdır. Emniyet, Jandarma ve Kültür Turizm İl Müdürlüğümüz sürekli bu konuyu takip etmektedir. Özellikle oteller başta olmak üzere konaklama tesislerinin denetimini yapmaktayız. Ruhsatsız olduğu belirlenen ya da eksiklikleri bulunan yerler kapatılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
‘SUÇ ÇETELERİNE KARŞI OPERASYON SAYIMIZ, 2024’ÜN İLK ÜÇ AYINA GÖRE YÜZDE 49 ARTTI’
Suç çetelerine yönelik operasyonlarla ilgili bilgi veren Gül, “Bu yılın ilk üç ayında düzenlediğimiz operasyon sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 artmıştır. Her bir operasyon, hemşehrilerimizin hayatından bir tehlikeyi ortadan kaldırıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız müsterih olmalıdır; kimse devletten daha güçlü değildir” şeklinde konuştu.

SAHTE İÇKİ KONUSUNDA: BURADAKİ SUÇ, EN HAFİF TABİRİYLE CİNAYETE TEŞEBBÜSTÜR
Gül, “Operasyon sayımız 825’ten bin 67’ye çıkmış durumda. Sahte ve kaçak alkol ile mücadele kapsamında ele geçirilen miktar 43 bin litreden 126 bin litreye yükselmiştir. Kaçak ürünlerle önlenen vergi kaybı ise yüzde 61 artarak 405 milyon lira olmuştur. Unutmayın, sahte içki konusu göz ardı edilebilecek bir mesele değil. Burada işlenen suç, en hafif tabiriyle cinayete teşebbüstür” dedi.
‘OPERASYONLARIMIZ GEÇEN SENENİN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 13 ARTTI’
Davut Gül, “İmalat ve ticarete yönelik operasyonlarımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış gösterdi. Narkotik suçlarla mücadelede, vatandaşlarımız artık daha aktif bir şekilde rol alıyor. Ele geçirilen uyuşturucu hap miktarı 4,5 kat, kök kenevir miktarı ise 8 kat arttı. Bu doğrultuda, sahada yürüttüğümüz En İyi Narkotik Polisi Anne projesi ile bilgilendirilen annelerin sayısı artmaktadır. Ayrıca, siber suçlarla mücadelede siber devriyelerimizin etkili çalışmaları sonucunda suç unsuru tespit edilen şahıs veya hesap sayısı yüzde 52 oranında artmıştır. Farkındalığın bu alandaki en güçlü silahımız olduğunu belirtmek isterim” şeklinde ifade etti.
‘KAZALARIN YÜZDE 50’DEN FAZLASINA MOTOSİKLET TÜRÜ ARAÇLARIN KARIŞTIĞINI GÖRÜYORUZ’
Trafik konusunun hayatın önemli bir parçası olduğunu belirten Gül, İstanbul’da trafik akışının güvenli bir şekilde sağlanmasının kritik önem taşıdığını vurguladı. Ekiplerin özverili çalışmaları neticesinde, denetimlerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttığını, can kayıplarının ise yüzde 26 düştüğünü ifade etti. Ancak, meydana gelen kazaların yüzde 50’den fazlasının motosiklet türü araçların karıştığını belirterek, motosiklet sürücülerinin daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Okul servisleri ve ticari taksilere yönelik denetimlerin artırıldığını da ekledi.
‘TESPİT EDİLEN DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISI YÜZDE 21 AZALDI’
Davut Gül, mobil göç noktaları ile başarıyla yürütülen çalışmalara işaret ederek, “Yabancıların bilgilerini sorguladığımız sayıda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artış sağladık ve tespit edilen düzensiz göçmen sayısı ise yüzde 21 azaldı. Bu durum, İstanbul’un gündemindeki düzensiz göçmen sorununu azaltma yönünde olumlu bir gelişme olduğunu göstermektedir” dedi.