

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlenen ‘Fikri Mülkiyet Günü’ etkinliği, ‘Sınai Mülkiyet ve Müzik: Sınai Mülkiyetin Ritmini Hissedin’ temasıyla gerçekleştirildi. Organizasyon, Türk Patent ve Marka Kurumu Konferans Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç, Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bal ve birçok davetli katıldı.
‘YENİ BİR REKORA İMZA ATTIK’
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, etkinlikte yaptığı konuşmada, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun, teknoloji üreten bir Türkiye inşa etme hedefini içerdiğini vurgulayarak, “Güçlü bir fikri mülkiyet ekosistemi bu vizyonun temel taşlarındandır. Fikri ve sınai hakların korunmadığı bir ortamda yenilikçi fikirler ve özgün düşünceler gelişemez. Akıl ve emekle ortaya çıkan fikirler, fikri mülkiyet haklarıyla desteklendiğinde global pazarlarda rekabet avantajı sağlayabiliriz” dedi.
23 yıllık süre zarfında fikri mülkiyet alanında elde ettikleri başarıları aktaran Gönüllü, “Fikri mülkiyet portföyümüzü 93 binden 2 milyonun üzerine çıkardık. Yerli patent başvurularında dünya sıralamasında 12’nci, marka başvurularında 6’ncı ve tasarım başvurularında 2’nci sıradayız. Geçtiğimiz yıl 10 bin 186 yerli patent başvurusuyla yeni bir rekora imza attık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ülkede yer alan teknoparklarda üretim yapan firmaların patent sayıları ile ilgili bilgileri de paylaştı.
‘ÜLKE GENELİNDE SINAİ MÜLKİYET BİLİNCİNİ ARTIRIYORUZ’
TÜRKPATENT Destek Programı kapsamında son 5 yılda 8 bin 327 uluslararası patente destek sağlandığını belirten Bakan Yardımcısı Gönüllü, “Yerli coğrafi işaret tescil sayımız bin 715’e yükselerek dünyada ikinci sıraya ulaştık” dedi. Gönüllü, “Ayrıca TÜRKPATENT, fikri mülkiyet alanında bir tescil kurumu olmanın ötesinde stratejik katkılar sunan bir kurum haline geldik” diye ekledi. Türkiye’nin fikri mülkiyet bilincini artırmak için üniversiteler, sanayi odaları ve kalkınma ajanslarıyla iş birliği içerisinde düzenli olarak eğitimler verildiği belirtildi.
‘TÜRKİYE FİKRİ MÜLKİYET ALANINDA HEDEFLERİNİ DAHA DA BÜYÜTECEKTİR’
Bakan Yardımcısı Gönüllü ayrıca, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirme hedeflerine de değinerek, “Teknoloji transferi projeleri ve IP Öncüleri Projesi, bu iş birliğini desteklemek amacıyla hayata geçirildi” ifadelerini kullandı. Gençlerin, ülkenin geleceği için önemli olduğunu belirten Gönüllü, “Sizler, ülkenizin azmi ve enerjisisiniz. Bu projelerle gençlerimizi fikri mülkiyet alanında bilinçlendirmeyi ve onlara kariyer fırsatları sunmayı amaçlıyoruz” dedi. 2030’a kadar yüksek teknoloji üretimi ve ihracatını artırmayı hedeflediklerini ekledi.
TÜRKİYE’DE FİKRİ MÜLKİYETİN ÖNEMİ ARTMAKTA
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, etkinliğin anlamına dair yaptığı konuşmada, bu yıla özgü temanın fikri mülkiyetin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ilişkilendirildiğini ifade etti. Müzik ve yaratıcılığın fikri mülkiyetle korunduğunu belirten Durak, “Fikri mülkiyet hakları, yalnızca bireylerin değil, toplumun kültürel ve ekonomik gelişimini de desteklemektedir” dedi.
Prof. Dr. Durak, 2024’te TÜRKPATENT’e yapılan yerli patent başvurularının ilk kez beş haneli sayıya ulaştığını ve üniversitelerin bu alandaki katkılarının arttığını vurguladı. Bunun yanı sıra gençlere yönelik IP Öncüleri Projesi ile farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirtti. “Bu projeyle üniversitelerde eğitimler vererek gençleri fikri mülkiyet konusunda bilinçlendirmekteyiz” dedi.
Sınai mülkiyet konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Durak, “Patentle Türkiye Yarışması, öğrencilerin teknik bilgi ve yaratıcılıklarını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu yarışmada finale kalan projeler ödüllerle desteklenerek gençlerin emeklerinin karşılık bulması sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ‘IP Öncüleri’ sertifika takdimi ile etkinlik sonlandırıldı.