






4. edisyonuyla CI Bloom, 16 Nisan’da öz izleme ile başlamış olup, 17-20 Nisan tarihlerinde genel ziyaretçi kabulüne açıldı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda gerçekleştirilen etkinlikte, bu yıl 263 sanatçıya ait 520 eser sergileniyor. Ziyaretçileri ne gibi sürprizlerin beklediğini merak edenler için, açılıştan izlenimlerimi paylaşacağım.
Esin Hamamcı
CI Bloom, bu sene yeniliklerle dolu bir program sunarak dikkat çekiyor. Fuar, 25 galeri ve 4 sanat inisiyatifinin katılımıyla gerçekleşiyor. Özellikle Türkiye’de üretilen çağdaş sanatı desteklemeyi amaçlayan bu etkinlik, online müzayedeler ile dünya üzerindeki ilklerden biri olma özelliğini taşıyor. Bu yıl yer alacak yeni galeriler arasında The Key Art Gallery, Chi Art Gallery ve RS Sanat Alanı da bulunuyor.
CI Bloom 2023’teki en büyük yenilik ise, Artwide iş birliğiyle düzenlenen çevrimiçi sanat müzayedesi. 16-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak bu müzayedede, katılan galerilerin sanatçılarının eserleri ekstra bir maliyet olmaksızın satışa sunulacak. Bu uygulama, aynı zamanda dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Etkinliğe BMW Türkiye, Pernod Ricard, Türk Hava Yolları ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı destek veriyor. BMW, sergide Can Büyükberber’in eserine yer verirken, Pernod Ricard ise İskoçya kırsalından esinlenerek oluşturduğu atmosferle etkinliği renklendiriyor.
Genç galerilerin ve sanat inisiyatiflerinin görünürlüğü, CI Bloom’un temel hedeflerinden biri. Bu yıl her biri farklı şehirlerden gelen bir dizi yeni katılımcı yer alıyor; Ankara’dan Belm’Art Space, Diyarbakır’dan Rıdvan Kuday Gallery ve Antalya’dan Gülden Bostancı gibi isimler öne çıkıyor.
Fuarın girişinde ziyaretçileri karşılayan Dirimart galerinin alanda Tony Cragg’ın heykelleri yer alıyor. Aynı zamanda, Osamu Kobayashi, Fahrelnissa Zeid ve Peter Zimmermann gibi sanatçıların eserleri de burada görülebiliyor. Özellikle Ghada Amer’in “Suzy” adlı eseri, kadınların özneleştirilmesindeki rolünü sorgulamasıyla dikkat çekiyor.
Diğer galerileri gezerken, Art On İstanbul’da sergilenen Enis Malik Duran’ın “İktidarın Anatomisi” adlı triptik eseri dikkatimi çekti. Bu eser, iktidar kavramını farklı açılardan ele alarak düşünsel bir yolculuk sunuyor. Ahşap çalışmanın yüzeyinde sura üfleyen bir figür ve çeşitli metinler yer alıyor. Açıldığı zaman gece atmosferinde bir figür, bir şeyler yazmaya çalışırken üzerine yanan bir mum ile görüntüleniyor. Sanatçının iki yıl boyunca üzerinde çalıştığı bu seri, günümüzdeki kaygıların kökenlerini ironiyle irdelemeyi amaçlıyor. Aynı stantta Ecem Dilan Köse’nin fuara özel hazırladığı “Cellulogram” eseri, ahşap malzemeyi dijital ekranla harmanlamasıyla dikkat çekiyor.
Fuarda, heykel ve üç boyutlu eserlerin öne çıktığı galerilerin stantlarında Zilberman Gallery’nin temsiliyetinde yer alan Guido Casaretto’nun “Your Well-Traveled Uncle” ve “A Few Came Back from Melbourne” başlıklı eserleri sanatçının pratiklerinin karmaşasını gözler önüne seriyor. Doğu Asya sanat geleneğinin dijitalleşme ve modifikasyona açık yapısını incelerken, göçmenlerden geride kalan kimlik unsurlarını da ele alıyor.
Summart’da Kenyalı sanatçı Cyrus Kabiru’nun eserleri de görülmeye değer. Zorlu ekonomik koşullar içinden gelerek atık malzemeleri dönüştürdüğü sıra dışı gözlük heykelleri, sanatçının güçlü bir yorumunu sunuyor. “Yellow Fewer” isimli eserinde mutfak malzemeleriyle yaptığı gözlükler, Nairobi sokaklarından topladığı metal parçaları ve elektronik atıklardan oluşuyor. Kabiru’nun eserleri, tüketim kültürü ve çevresel sorunlara dair güçlü mesajlar veriyor.
Chi Art Gallery’de ise Damla Yalçın’ın “Ömer Koç Koleksiyonu” altında sergilenen “İlk Adımda Saklı Ev” adlı, ayakkabı üzerine nakış işlemeli eseri dikkat çekiyor. Galerilerin yanı sıra, bu yıl ilk kez yer alan Deha Çun inisiyatifi de genç sanatçıların görünürlüğü açısından önemli bir proje sunuyor.
CI Bloom dahilinde BMW standının yanı sıra, Tosyalı standında Kazım Karakaya’nın insan-hayvan ilişkisini ele alan heykelleri ile izleyicilere hitap ediyor. Bu sergi alanı, sürdürülebilir sanat anlayışını sergileyen eserleriyle sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Bozlu Art Project ise, temsil ettiği sanatçılar Kazım Karakaya, Gamze Taşdan, Ali Alışır ve Tülay İçöz’ün eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Fuarda yer alan iş birliği stantlarından bir diğeri, House of Brothers’ın İskoç kültüründen ilham alarak yarattığı alan. Pernod Ricard Türkiye’nin desteklediği House of Brothers Lounge, sanat, müzik, moda ve gastronomiyi bir araya getirerek fuarın renkli yönünü yansıtıyor.
Contemporary Istanbul Foundation’ın kendi standında, “Golden Horn Light Festival” ve “Sanatla Güçleniyoruz: Hatay’dan Başlayan Yolculuk” projeleri öne çıkıyor. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Tosyalı Holding iş birliği ile hayata geçirilen bu proje, genç sanatçılara saha tecrübesi kazandırarak destek sağlamayı amaçlıyor. “Golden Horn Light Festival” ise, 20 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un tarihi yarımadasında büyük ölçekli yerleştirmeler sunacak bir festival olarak planlanıyor.
CI Bloom, sanatın iyileştirici gücünü ön plana çıkararak, hem ticari hem de kültürel bir platform olarak Türkiye’nin çağdaş sanat sahnesine katkıda bulunmaya devam ediyor.
Katılımcı galeriler
CI Bloom, bu yıl fuarda ilk kez yer alacak The Key Art Gallery, Chi Art Gallery ve RS Sanat Alanı ile birlikte 44A / Sıtkı Kösemen, Anna Laudel, Art On İstanbul, Belm’Art Space, Bozlu Art Project, C.A.M, Dirimart, Deha Çun, DG Art Gallery, Galeri 77, Gülden Bostancı, Martch Art Project, Muse Contemporary, One Arc Gallery, Öktem Aykut, Pi Artworks, Pilot Gallery, Piramid Sanat, Rıdvan Kuday Gallery, Simbart Projects, Summart, Vision Art Platform, Zilberman gibi önemli isimlerden oluşuyor.
Sanat İnisiyatifleri
CI Bloom’un 4. edisyonunda yer alan sanat inisiyatifleri ise, Noks Art Space, Koli Art Space, Loading Art Space ve Deha Çun olmak üzere, çağdaş sanat üretimini ve çeşitliliğini desteklemeye yönelik projeler sunuyor.
Bu yıl CI Bloom, 17 Nisan Perşembe ve 18 Nisan Cuma günlerinde yükseköğretim düzeyindeki öğrencilere, saat 18:00-20:00 arasında ücretsiz giriş imkanı sağlayacak. Genel Ziyaret ise 17-20 Nisan tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek.