Tomarza ilçesine bağlı Böke Mahallesi’nde yer alan ve Kayseri il merkezine yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunan Zamantı Irmağı, ağaçların arasında kuş cıvıltıları eşliğinde akıyor. Bu doğal güzellik, bölgeyi ziyaret edenler için popüler bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda.
N kano ve rafting tutkunlarına uygun parkurlar sunmasının yanı sıra, yüzyıllık ağaçlar altında dinlenme imkanı da sağlıyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı’nın talimatıyla, bölgedeki temizlik çalışmaları için 30 kişilik bir ekip oluşturuldu.
Temizlik çalışmaları kapsamında yaklaşık 11 kilometre uzunluğundaki alanda yapılan faaliyetlerde, plastik şişeler, ambalaj atıkları, cam şişeler ve toprak ilaçları gibi atıklarla birlikte ağaçlardan düşen kütük parçaları da yer aldı. Bu kapsamda toplamda 10 ton atık, Zamantı Irmağı’ndan temizlendi.
Kabakcı, kentte spor ve turizm alanında önemli projelere imza attıklarını belirtmektedir. Ayrıca, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in talimatıyla irmağın turizme kazandırılmak üzere kano ve rafting alanı olarak ilan edildiğini hatırlattı. Zamantı Irmağı’nın çevresindeki temizlik çalışmaları, son 25 yıldır yapılmamıştı.
“5 GÜN BOYUNCA SABAH 8’DEN AKŞAM 8’E KADAR ÇALIŞTILAR”
Kabakcı, temizlik çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Irmakta fırtına sonrası oluşan göletler, ağaç dalları ve birikintiler bulundu. Bu durum, geçişleri zorlaştırıyordu. Mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum; spor eğitimi uzmanlarından tesis amirine, cankurtaranlardan diğer antrenörlere kadar herkes büyük bir özveriyle çalıştı.”
“Bölgeden aldığımız destekle, yaklaşık 5 gün içerisinde Şıhbarak ile Böke bölgesini tamamen temizlemiş olduk. Akarsuyun debisi ve rengi belirgin bir şekilde değişti. Nihai amacımız, insan ve çevreye duyarlılığı artırmaktır.” dedi. Kabakcı, 5 gün boyunca sabah 8’den akşam 8’e kadar çalışan ekibe teşekkür etti ve hiç sudan çıkmadıklarını vurguladı.
Temizlik işleminin ardından doğanın muhteşem güzelliğinin yeniden ortaya çıktığını ifade eden Kabakcı, bu sayede ırmakta sportif faaliyetlerin daha aktif hale geleceğini belirtti.
Bünyan ilçesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen sel felaketine de değinen Kabakcı, “Eğer o göletleri açmasaydık, büyük bir birikinti oluşacak ve vatandaşların tarlalarındaki mahsuller zarar görecekti. Bu şekilde dolaylı olarak da olsa bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Kabakcı, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki doğal güzelliklerin ortaya çıkartılması için toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğinin altını çizerken, ilerleyen dönemlerde başka su havzalarında da temizlik çalışmaları yapılabileceğini ifade etti.