Demet Genceli, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’ münasebetiyle yaptığı değerlendirmede, Z kuşağının daha kişiselleştirilmiş, dijitalle entegre, sürdürülebilirliğe önem veren ve deneyim peşinde koşan bir seyahat anlayışına sahip olduğunu dile getirdi. Genceli, önceki kuşağın rahatlık ve konfor arayışını ön plana çıkardığını ifade etti.
‘SOSYAL MEDYA YENİ NESLİN SEYAHAT TERCİHLERİNDE ÖNEMLİ BİR ETKEN’
Z kuşağının tatil tercihlerinde en etkili unsurlardan biri olan sosyal medya konusunda Genceli, genç turistlerin yüzde 80’inin seyahat öncesinde sosyal medya aracılığıyla araştırma yaptığını vurguladı. Gençlerin sıklıkla yüksek puan alan yerleri tercih ettiğini ve dijital platformlarda paylaşımların seyahat tercihlerini etkileyen önemli bir etken haline geldiğini sözlerine ekledi.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE DEĞER VEREN İŞLETMELER İLGİ ÇEKİYOR’
Genceli, gençlerin doğa ve çevreyle uyumlu, yerel ekonomiye katkı sağlayan ve yerel halkla beraber deneyimler yaşama isteğiyle tatil planları yaptıklarını belirtti. Sürdürülebilirliğe önem veren ve dijital alanda yaratıcı projeler geliştiren işletmelerin gençler tarafından daha fazla tercih edildiğini ifade etti. Ayrıca, kuşağın deneyim anlayışının anı biriktirmek üzerine kurulu olduğunu, doğa yürüyüşleri ve yerel kültürel etkinliklerin içinde yer almak istediklerini söyledi.
‘EKONOMİK KATKIYA ÖNEM VERİYORLAR’
Demet Genceli, sürdürülebilirliğin yalnızca çevresel yönler taşımadığını, aynı zamanda ekonomik ve kültürel unsurlar barındırdığını belirtti. Gençlerin sadece çevreye duyarlı olmadıklarını, gittikleri bölgelerdeki yerel insanlarla etkileşime girerek onlara ekonomik katkı sağlamak istediklerini vurguladı.
‘YÜKSEK PUANLI YERLER TERCİH EDİLİYOR’
Yüksek puan alan işletmelerin gençler tarafından daha çok tercih edildiğini kaydeden Genceli, gençlerin yalnızca puana odaklanmadığını, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilirlik uygulamalarını da göz önünde bulundurduğunu söyledi. Kullanılan malzemeler ve yöntemlerin çevre dostu olmasının da seçimlerde etkili olduğunu belirtti.
‘SESSİZ LÜKS KAVRAMI YÜKSELİYOR’
Genceli, “Dünya genelinde moda endüstrisinden ilgili olan sessiz lüks, turizmde de kendini göstermeye başladı. Gençlerin lüksten anladıkları, kişisel ve otantik hizmetler sunan, doğayla iç içe olan yerlerdir” diye açıkladı. Bozcaada, Ayvalık ve Kaş gibi bölgelerin bu yeni lüks anlayışına en iyi örnekler olduğunu belirtti. Antalya’da ise lüksün daha çok otellerin büyüklüğü ve sağladıkları hizmetlerle ölçüldüğünü ifade etti.
Turizmde sessiz lüks anlayışının artış gösterdiğini ifade eden Genceli, genellikle keşfedilmemiş, özgün tesislerin ve kamp alanlarının gençler tarafından ilgiyle karşılandığını vurguladı.
‘YATIRIMCILARIN TURİZM ALANINA YÖNELİMİ’
Demet Genceli, girişimcilerin sosyal faydayı göz önünde bulundurarak etki odaklı çalışmalar yapmaları gerektiğini ifade etti. Turizmle bağlantıları zayıf olan kişilerin bu alanda yatırımlar yaptığını gördüğünü belirtti. Ancak profesyonel yatırım danışmanlarıyla çalışmanın başarısını artırabileceğini vurguladı. Şarm El-Şeyh’te yükselen turizm yatırımlarıyla ilgili, yerel değerlerle entegre projelerin önemine değinerek, sosyal medyada etkili ve özgün içerikler sunmanın gerekliliğini dile getirdi.