Loading...
tr usd
USD
0.2%
Amerikan Doları
37,99 TRY
tr euro
EURO
-1%
Euro
41,61 TRY
tr chf
CHF
0.06%
İsviçre Frangı
44,20 TRY
tr jpy
JPY
-0.01%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
-0.53%
Rus Rublesi
0,45 TRY
tr cny
CNY
0.19%
Çin Yuanı
5,22 TRY
tr gbp
GBP
-1.67%
İngiliz Sterlini
49,06 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-1%
Euro Amerikan Doları
1,09 TRY
bist-100
BIST
-1.1%
Bist 100
9.379,83 TRY
gau
GR. ALTIN
-2.81%
Gram Altın
3.690,21 TRY
tr btc
BTC
1.02%
Bitcoin
3.193.939,72 TRY
tr eth
ETH
-0.5%
Ethereum
68.711,23 TRY
tr bch
BCH
-0.64%
Bitcoin Cash
11.375,65 TRY
tr xrp
XRP
2.76%
Ripple
80,59 TRY
tr ltc
LTC
1%
Litecoin
3.202,66 TRY
tr bnb
BNB
0.87%
Binance Coin
22.718,09 TRY
tr sol
SOL
3.99%
Solana
4.629,94 TRY
tr avax
AVAX
-0.68%
Avalanche
685,05 TRY
  1. Haberler
  2. TURİZM
  3. Yıllar Sonra Kaçırılan Eserler Türkiye’ye İade Edildi

Yıllar Sonra Kaçırılan Eserler Türkiye’ye İade Edildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi arasındaki iş birliği, Türkiye’den yıllar önce kaçırılan kültürel eserlerin iadesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalarla sonuçlandı. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı, yurt içinde ve dışında gerçekleştirdiği inceleme ve araştırmalar neticesinde elde ettiği bilgi, belge ve delillerle iade sürecine destek oldu. İade edilen eserler, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla New York’ta bulunan Türk Evi’nde düzenlenen bir törenle Türkiye’ye getirildi.

İade edilen önemli eserler arasında, Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ile anıtsal boyutta bir bronz kadın heykeli yer almakta. Bunun yanı sıra, farklı dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer de iade edilen eserler arasında yer aldı. M.Ö. 1 ile M.S. 1. yüzyıllara tarihlenen bronz heykel başı, Jean Paul Getty Müzesi vasıtasıyla iade edildi. Ayrıca, Santa Barbara Sanat Müzesi’nden getirilen sakallı erkek heykel başı ise M.S. 3. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Miami Üniversitesi’ne bağlı Lowe Sanat Müzesi’nden sağlanan diğer eserlerin arasında, M.Ö. 1. bin yıla ait çift kulplu ve boyalı bir kap, bir antik testi, Bizans dönemine ait bir kase ve bir kandil bulunmaktadır. Eserler arasında ayrıca, çeşitli dönemlere ait üç Bizans sikkesi ile M.Ö. 40 yılına tarihlenen gümüş Roma sikkesi de yer almaktadır. Adana kökenli bir kemerin ise 10. ve 11. yüzyıllara ait olduğu belirlenmiştir. Osmanlı metal işçiliğinin zarafetini gösteren, 19. yüzyıla ait telkari işlemeli iki hançer de bu iade sürecinin bir parçasıdır.

Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli eserlerin ilk olarak 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla elde edildiği ve yasa dışı yollarla yurtdışına çıkartıldığı tespit edilmiştir. Bu süreçte, eserlerin iadesini sağlamak amacıyla Manhattan Bölge Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma ve ardından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, daha önce birçok önemli eserin geri döndürülmesi sağlanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kültürel mirasın korunması ve iadesinin sürekli olarak öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Bakan Ersoy, Boubon Antik Kenti kökenli eserlerin yanı sıra, diğer eserlerin de yıllar süren mücadele sonucunda tekrar ülkeye kazandırıldığını ifade etti.

Bakan Ersoy, bu eserlerin binlerce yıllık bir geçmişin ve kültürel mirasın sembolü olduğunu vurguladı. Ayrıca, iade sürecinde görev yapan tüm çalışanlara teşekkür ederek, kültürel mirası koruma ve tanıtma konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Yıllar Sonra Kaçırılan Eserler Türkiye’ye İade Edildi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin