MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile yangınlar ve diğer afetlere en geç 10 dakika içinde müdahale edilmesini zorunlu kılan bir düzenleme önerdi. Özdemir, teklifin gerekçesinde, “21 Ocak 2025 tarihinde sabaha karşı Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketinde itfaiyenin müdahalesinin öngörülen süreden daha geç gerçekleşmesi bu durumu gözler önüne sermektedir.” dedi.
Yangının yaşandığı otelin konumu ve merkeze olan mesafesini dikkate alarak, normal şartlar altında itfaiyenin 30 ila 45 dakika arasında olay yerine ulaşması gerektiğine vurgu yapan Özdemir, olay yerine ulaşmanın 1 saati geçtiğini ifade etti.
Özdemir, geciken müdahalelerin sonuçları olarak can kaybının arttığını belirtti. Ayrıca, turizm merkezlerinin yakınlarında itfaiye teşkilatı bulunmuş olsaydı, can kaybının daha düşük seviyede olabileceğini ifade etti.
‘YANGINLARA MÜDAHALE SÜRESİ 10 DAKİKA OLMALI’
Teklifinde Avrupa, ABD ve Japonya’daki uygulamalara da atıfta bulunan Özdemir, bu ülkelerde itfaiye ekiplerinin yangına müdahale süresinin 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlandığını kaydetti.
Özdemir, “Bu koşullar altında ülkemizde de toplu faaliyet alanlarına en fazla 10 dakikalık mesafelerde sabit ya da seyyar itfaiye istasyonları kurulması gerekmektedir.” diye konuştu.
Yangın ve diğer afetlerle mücadelede gerekli itfaiye personeli, araç-gereç ve ekipmanın bulundurulmasının can ve mal kaybını minimize edeceğini vurgulayan Özdemir, bu önlemlerin önemine dikkat çekti.
Büyükşehir statüsündeki illerde Büyükşehir Belediyeleri’nin, diğer illerde ise il belediyelerinin, çeşitli yerlerde en çok 10 dakikalık mesafede seyyar veya sabit itfaiye istasyonları kurmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Özdemir, bu itfaiye istasyonlarının yangınlara ve diğer afetlere müdahale etmek için gerekli araç, ekipman ve personeli bulundurmasını da talep etti.