Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın olayının ardından, İPA Başkanı Buğra Gökce sosyal medya platformu X üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. “7 ölümcül sorun, 7 acil çözüm” başlığı ile yapılan paylaşımda, yangın yönetmeliği konusundaki denetim eksikliklerine işaret edildi. Gökce, yaşanan felakete neden olan başlıca sorunları ve buna yönelik çözüm önerilerini sıraladı.
Bolu’da meydana gelen trajik olayda 78 vatandaş hayatını kaybetti. 2000 yılından sonra bir binada meydana gelen en ciddi kayıplardan birinin yaşandığı ifade edilirken, bu duruma yol açan 7 kritik sorunun bulunduğu vurgulandı.
“Mücavir alanlardaki yapıların denetiminde sorun var”
1-Yetki ve Denetim: Büyükşehir statüsünde olmayan il belediyeleri, mücavir alanlarında yer alan yapıların yangın yönetmeliği açısından denetim yapma konusunda zorluk yaşamaktadır. Bu durum, il belediyelerinin bu bölgelerdeki konaklama tesislerini etkili bir şekilde denetleyememesine neden olmaktadır. Yetersiz denetim de bu yapıların yangın güvenliğini zayıflatır.
Çözüm: İl belediyelerinin itfaiye teşkilatları, belediye ve mücavir alan sınırları dışında da yetkilendirilmeli ve il özel idareleri tarafından ruhsat verilmeden önce itfaiye onayı alınmalıdır.
2-Mevzuat: 2017 tarihinde yapılan değişiklikle “mevcut yapı” tanımının, eski binaların yangın güvenliği önlemleri üzerindeki zorunlulukları kaldırması, yangın önlemlerinin eksik uygulanmasına yol açmaktadır.
Çözüm: Yangın yönetmeliğine göre yetersiz olan “mevcut yapı” olarak tanımlanan binalara, gerekli süre verilerek güvenli hale gelmeleri sağlanmalıdır.
“2012 sonrası yangın güvenliğinde zafiyetler oluştu”
3-İtfaiye Yetkilerinin Azaltılması: 5 Nisan 2012’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile itfaiyelerin yangın projelerini inceleme yetkisi kaldırılmıştır. Eğitimli itfaiye personelinin yangın güvenliği kontrolleri yapamaması nedeniyle binaların güvenliği riske girmektedir.
Çözüm: Kamusal alanlar dahil tüm yapıların, itfaiyelerin yangın güvenliği raporu olmadan ruhsat verilmemelidir.
“Turizm Bakanlığı’na yönelik eleştiriler”
4-Turizm Bakanlığı’nın Yetki Genişlemesi: Turizm Bakanlığı, yeterli donanıma sahip olmadan ruhsat verme yetkisi elde etmiştir. Bu durum, kalabalıkların bulunduğu turistik konaklama tesisi gibi yerlerde büyük riskler teşkil etmektedir.
Çözüm: Bu yetkinin kaldırılması ve itfaiye teşkilatının onayı olmadan başka hiçbir kurumun ruhsat veremeyeceğine dair düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
“Yangın algılama sistemlerinin önemi”
5-Elektronik algılama ve söndürme sistemleri: Yangın güvenliğini artırmak için yurtlar, okullar, hastaneler ve benzeri yapılar için bu sistemlerin uygulanması gerekmektedir.
Çözüm: Bu sistemlerin yaygınlaştırılması, bakım ve kontrol süreçlerinin mevzuatla düzenlenerek uzman mühendisler tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
“Tesisatlar ve kontroller”
6-Elektrik ve elektronik tesisatlar: Yangınların yaygın bir nedeni olan elektrik tesisatları ile mutfak ve bacaların düzenli bakımı kritik önem taşımaktadır.
Çözüm: İtfaiye ve akredite kuruluşlar tarafından mutfak ve bacaların denetimi yapılmalı, elektrik tesisatlarının ul