Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde faaliyetlerini sürdüren Adilcevaz Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, beraberindeki dalgıçlarla birlikte Van Gölü’nde kaydedilen en uzun mikrobiyalit keşfini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Birol, Adilcevaz açıklarında yaklaşık 34 metre ve 6 santimetre uzunluğunda bir mikrobiyalite bulduklarını belirtti. Ayrıca, bu mikrobiyalitlerin turizme kazandırılması için yapılan çalışmaların da devam ettiğini vurguladı.
Dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip olan Van Gölü, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyor. Adilcevaz ilçesinde Dalış Okulunda eğitim veren dalgıçlar, geçtiğimiz günlerde yaptıkları dalışta devasa bir mikrobiyalite ile karşılaştıklarını kaydetti.
Birol, görüntüleyip fotoğraflarını çektikleri bu mikrobiyalitin, şimdiye kadar Van Gölü’nde keşfedilenlerin en uzunu olduğunu ifade etti.
Sportif dalışlar sonucunda 15 metre çapında olan ve palmiye ağacına benzeyen yeni mikrobiyalite hakkında bilgi veren Birol, “Van Gölü Havzasında bugüne kadar bulduğumuz en büyük mikrobiyaliti görüntüledik” şeklinde konuştu.
Dernek başkanı, Adilcevaz açıklarında buldukları mikrobiyalitlerin, Van Gölü Havzası’nın turizmine katkı sağlayacak şekilde değerlendirileceğini de ekledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan mikrobiyalitlerin jeosit alanı ile ilgili çalışmalar yapılmasını beklediklerini belirtti.
Dalış okulunun mevcut çalışmaları hakkında detay veren Birol, buldukları mikrobiyalitlerin Van Gölü Havzası hakkında daha fazla bilgi sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Dalış severleri, Van Gölü’ne davet eden Birol, yapılan çalışmaların tümünün ilçeye ve ile fayda sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Van Gölü Havzasında gerçekleştirmekte oldukları çalışmaların gelecekte de süreceğini belirtti. Elde ettikleri en büyük mikrobiyalit kaydını da resmi olarak kayıt altına aldıklarını bildirdi.