Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Genel Müdür Yardımcısı Berna Gedik, bu yıl için belirlenen 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla ilerlediklerini ifade etti.
Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Geleneksel Eylül Ayı Buluşması’nda konuşan Gedik, farklı ülkelerde tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini aktardı.
Yeni hedef pazarların önemine dikkat çeken Gedik, “Hedefimiz bu yılın sonunda 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelire ulaşmak. Bu hedefe yönelik ilerlemenin devam etmesi gerekiyor. Turizm, kırılgan bir sektör olduğu için mevcut pazarları korumak ve pazar çeşitliliğini artırmak zorundayız” dedi.
Gedik ayrıca, turizm sezonunun 12 ay boyunca tüm ülkeye yayılmasının ve kişi başı gecelik harcamanın artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Her pazarın farklı taleplerinin bulunduğunu ifade eden Gedik, “Örneğin, Çin pazarında romantik tatiller tercih ediliyor. Çinli kadınlar Kapadokya’da balonda evlenme teklifi almak istiyor. Buna yönelik her destinasyonun talebine uygun reklam filmleri hazırlıyoruz ve bu filmleri o ülkenin popüler televizyon kanallarında yayımlıyoruz” şeklinde konuştu.
Turizmdeki değişimleri de dikkate alan Gedik, Likya yolu, bisiklet rotaları ve inanç turizmi gibi farklı alanlarda yeni çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu ise 2023 verileri doğrultusunda, dünya genelinde en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul ve Antalya’nın yer aldığını belirtti.
İkonik yapılarının turistik çekim noktaları oluşturduğuna dikkat çeken Kavaloğlu, İstanbul’da Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı ve Kapalı Çarşı gibi yerlerin yanı sıra Antalya’da Aspendos, Perge, Side, Phaselis antik kentleri ve Yivli Minare’nin yoğun ilgi gördüğünü vurguladı.
Kavaloğlu, seyahat ve turizm sektörünün Trustwave 2023 Küresel Güvenlik Raporu’na göre siber olaylarda üçüncü sırada yer aldığını ve bu nedenle siber saldırılara karşı oldukça duyarlı bir sektör olduğunu ifade etti.
Ayrıca, son yıllarda sahte otel rezervasyonlarının arttığını belirten Kavaloğlu, otel sitelerinin kopyalanıp sahte hesaplarla misafirlerin mağdur olabildiğini kaydetti.
Kavaloğlu, 20-21 Kasım tarihlerinde 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ni gerçekleştireceklerini ve siber güvenlik gibi önemli konuları gündeme alacaklarını da sözlerine ekledi. Türkiye’de, 29 bin turizm konutunun belgelendirildiğini, bunlardan 9 bine yakınının Muğla’da, 7 bine yakınının ise Antalya’da bulunduğunu ifade etti.
Antalya’da 110 binin üzerinde yabancı vatandaşın ev sahibi olduğunu aktaran Kavaloğlu, bu konutların turistik amaçlarla kullanılması ve yasalar çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Toplantıya, Vali Hulusi Şahin, İl Emniyet Müdürü İlker Arslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Kırgızistan’ın Antalya Konsolosu Zhanat Rasulzhanov ve diğer turizmciler katılım gösterdi.