Bakan Uraloğlu, deniz turizminde yaşanan yükselişin Türkiye’yi hem yerli hem de yabancı tekneler için önemli bir destinasyon haline getirdiğini belirtti. Yazılı açıklamasında, bu alandaki artışı dikkat çekici bulduğunu ifade etti.
Uraloğlu, teknelerin barınma ve bağlanma yeri ihtiyaçlarını karşılamak için yürütülen altyapı çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini vurguladı. Son zamanlarda yat turizmine yönelik artan ilginin altını çizdi.
Türkiye’nin coğrafi konumunun, ikliminin ve yatların seyir güzergahlarının yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Uraloğlu, yat turizmindeki artışın, Türkiye’ye gelen teknelere hizmet verecek olan noktaların çoğalması gerekliliğini ortaya çıkardığını kaydetti. Kıyı kentlerindeki deniz araçlarının bağlama ve barınma sorunlarını çözmek amacıyla bakanlıklarının gerekli projeleri hayata geçirmek için tüm desteği sunduğunu ifade etti.
Uraloğlu, denizcilik sektörüne yapılan yatırımlara ilişkin bilgiler de paylaştı. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve liderliğinde, denizcilik sektörü önemli mesafeler kat etti. 2002 yılında 41 olan yat limanı sayısını, son açılan 330 yat kapasiteli İzmir Yeni Foça Yat Limanı ile 63’e çıkardık.” açıklamasında bulundu.
Yat limanı kapasitesinin 2002’de 8 bin 500 iken, yapılan yatırımlarla yüzde 194 oranında artarak 25 bin 38’e yükseldiğini bildirdi. Uraloğlu, yapımı devam eden projelerle yat limanı sayısının 74’e, tekne bağlama kapasitesinin ise 29 bin 29’a çıkacağını ifade etti.
Dalaman ile Datça, Gazipaşa ile Demre ve İstanbul’daki Haliç ile Tekirdağ’daki yat limanlarında çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, bu bölgelerde toplamda 2 bin 291 tekne kapasitesine sahip yerlerin mevcut olduğunu aktardı. Ayrıca, İzmir’deki Şifne, Çeşmealtı ve Şakran, Mersin’deki Aydıncık ve Çanakkale’deki Lapseki yat limanlarında da planlamaların devam ettiğini sözlerine ekledi.