Budde, Türkiye’nin Batı Avrupa’daki yeni turizm eğilimlerine hızlı bir şekilde adapte olduğunu belirterek, ülkenin Avrupa’da oldukça sağlam bir turizm altyapısına sahip olduğunu ifade etti. Alman turistlerin bu durumu özellikle dikkate aldığını vurgulayan Budde, Türk turizminde sağlık, zindelik, spor, aile, sanat ve kültür turizmi gibi alanların ilgi gördüğünü kaydetti.
Türkiye’de, turizm açısından düzenlenen ticari etkinlikler, toplantılar ve kongrelerin yanı sıra çeşitli ürünlerin de geliştirildiğine dikkat çeken Budde, kış aylarında 65 yaş üstü Avrupalılar için turist acenteleri tarafından özel programlar ve seyahat paketleri sunulduğunu aktardı. Budde, bu şekilde Türkiye’nin günümüz turizm trendlerinin ortasında önemli bir konumda bulunduğunu ifade etti.
Almanya’daki yoğun Türk nüfusunun iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri güçlendirdiğini dile getiren Budde, ayrıca Almanya’daki turizm sektöründe, özellikle seyahat acentelerinde binlerce Türk çalışan bulunduğunu belirtti. Budde, Türk ve Alman toplumlarının daha fazla bir araya getirilmesi gerektiğini savunarak, etkinliklerin artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Budde, iş ve tatilin birleştiği “workation” programlarının Avrupalılar tarafından yoğun bir şekilde tercih edildiği bilgisini paylaştı ve bunun AB ülkelerine yönelik bir uygulama olduğunu aktardı. Türkiye’nin otel altyapısı ve teknolojik açıdan bu programa ciddi alternatifler sunabileceğini söyleyen Budde, workation programının Türkiye’de hayata geçirilmesinin faydalı olabileceğini ifade etti.
2025 yılına yönelik turizm beklentilerini değerlendiren Budde, bu durumun iki faktöre dayandığını belirtti. Budde, Amerika’nın seçim sonuçları ve mevcut savaşların sonuçlarının turizme olan etkilerini belirleyeceğini ifade etti. Savaşların ve tehditlerin sektörü nasıl etkilediğini kestirmenin zor olduğunu ancak bu durumların tehdit haline gelmemesi durumunda turizm açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini düşündüğünü kaydetti.
Budde, Türkiye’nin Almanya’daki turizm açısından lider bir ülke olacağına inandığını ve bu konuda ciddi bir Türkiye talebi olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin reklam ve tanıtım faaliyetlerinin güçlü olduğunu, bunun da seyahat biletlerinin satışlarında olumlu bir etki yarattığını belirtti. Türklerin seyahat acenteleri ve havayolu şirketlerindeki gayretleriyle sektörü sahiplenmelerinin de özellikle takdire değer olduğunu ifade etti.
Budde, mevcut global olumsuzluklar olmaması durumunda 2025 yılında turizmde büyük bir toparlanma yaşanacağını düşündüğünü belirterek, Türkiye’nin gelecekteki succeslerine olan inancını dile getirdi.
Kaynak: AA