Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, 2024 yılı itibarıyla Türk turizminin olumlu bir performans sergilediğini ifade etti.
Narin, Türkiye’nin 60 milyon turisti çekme hedefinin ulaşılabilir olduğunu belirterek, “60 milyar dolar gelir hedefi biraz daha aşağıda kalabilir. Rusya’dan gelen turist sayısı son 2-3 yılda azalma göstermesine rağmen, ekim ve kasım aylarında gelir açısından daha iyi performans elde ediyoruz.” dedi.
Sağlık turizmi konusuna değinen Narin, Türkiye’nin bu alanda önemli bir büyüme kaydettiğini dile getirdi.
Narin, “Sağlık turizmi kapsamında bireysel sağlık ihtiyacı olanların Türkiye’deki sağlık altyapısına gösterdiği ilgi ile ilgili doğru pazarlama stratejileri yürütüyoruz. Bunun yanı sıra, Avrupa’daki emeklilik fonları ile kış aylarında Türkiye’de belli bir süre kalacak düzenlemeler yapmalıyız. Bu alan üzerinde ayrıca çalışmalıyız.” şeklinde konuştu.
Narin, üçüncü yaş grubuna yönelik projelerin belediyeler aracılığıyla Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini belirterek, bu bireylerin 2-3 ay boyunca otellerde kalıp sağlık hizmeti alabilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Maliyet sorunlarına da vurgu yapan Narin, “2025’te en büyük sınavımız maliyetler üzerinde olacak. Aynı zamanda, insan kaynağını sektöre yeniden cazip hale getirecek yöntemler bulmalıyız. Gelecekteki performansımız bu iki faktör üzerinden şekillenecek.” değerlendirmesini yaptı.
“DOĞAL GÜZELLİKLERİ OLAN BİR ÜLKEYİZ VE BUNU DA ARTIK İÇ TURİZMDE ÇOK İYİ ANLADIK”
Doğa turizmi konusunda Türkiye’nin doğal ve kültürel güzelliklerini öne çıkaran Narin, “Turistler uçağı indikleri anda çevrelerine bakıyor ve güzellikleri görüyor. Ulaşım imkanları da kolaylaştığı için bu alandaki turizm artış gösterecek. Doğal güzellikleri olan bir ülkeyiz ve bunu iç turizmde çok iyi anladık.” ifadelerini kullandı.
Narin, dünya turizminin şu anda 10,5 trilyon dolar seviyesinde olduğunu, 2033 yılına gelindiğinde ise 15 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirerek, “2033’te ülkelerin kendi iç turizminin 7,5 trilyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Türkiye için de iç turizm çok önemli, sadece dış turizm değil. Doğa, kültür ve arkeolojinin ön planda olduğu iç turizm, seyahat acenteleri tarafından sürekli anlatılıyor.” şeklinde bilgi verdi.
Rezervasyon seçenekleri hakkında bilgiler paylaşan Narin, şunları söyledi: “Çok çeşitli rezervasyon seçenekleri mevcut. Dijital ortamda bilgi bulmak mümkün ama olumlu ve olumsuz yönler olarak ayrılabiliyor. Henüz olumsuz yaklaşımlar, ekstrem olmadıkça dikkate alınmamalıdır. Türkiye’de 25 bin tesis ve 11 bin seyahat acentesi var. Doğru seyahat acentesine başvurulursa, kaliteli bilgi edinilebilir. Dijital ortamda rezervasyon yapılacaksa bile, bir seyahat acentesi çalışanından bilgi almak oldukça değerlidir. ‘Explorers’ dediğimiz kişiler de genellikle acenteler üzerinden program yapıyor.”