Jolly Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sektörden vergi topladığını ve Türk turizmini canlandırmak için maddi destek sağladığını ifade ederken, devletten iç pazara yönelik bir katkı almadıklarını belirtti.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)nın sektörden sağladığı kaynakları nasıl kullandığına dair eleştiriler giderek artıyor. Başta Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur olmak üzere, TGA’nın ‘keyfi’ davranışları nedeniyle eleştirildiğine dikkat çekildi. Jolly CEO’su Mert Vardar da bu noktada bir eleştiri getirdi.
Antalya Turizm Fuarı’nda gerçekleştirilen “Seyahat ve Gelişim” panelinde moderatörlüğü POYD Başkan Yardımcısı Ercan Çek üstlenirken, Jolly CEO’su Mert Vardar iç pazar ve Jolly’nin çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu.
2024 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mert Vardar, “2024 yılı zor ve artan rekabetin yaşandığı bir yıl oldu. 2023’ün sonlarına doğru agresif fiyatlamalar, döviz kurlarındaki artışlar ve iç pazarda euro kurunun dış pazardan daha yüksek olmasının etkisiyle yüksek rekabetin yaşandığı bir dönem geçirdik. Bu year iç pazarın önemini tekrar görmüş olduk. İç pazar altın pazar olacak. 2024 yılında, otelci dostlarımızın destekleriyle bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum.” dedi.
2024 hedeflerine ulaştıklarını belirten Vardar, “Jolly olarak hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu. Umarım 2025 yılı daha iyi bir sezon geçirir. Talep oldukça yüksek. Daha hazırlıklı bir şekilde yola çıkıyoruz. Enflasyon ve fiyat artışları gerçekliğimiz olacak. Kontratlarımız başladı ve rezervasyonlarda geçen yıla göre dört kat bir artış gözlemliyoruz. Bu durum bizlere umut veriyor” şeklinde konuştu.
“İç turizm TGA’dan destek görmüyor”
İç turizm konusunda devlet desteği alamadıklarını ifade eden Vardar, “İç turizmle ilgili herhangi bir devlet desteği mevcut değil. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), sektörden vergi topluyor. TGA aracılığıyla Türk turizmini canlandırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Biz de desteklerimizi maddi olarak sunuyoruz fakat iç pazara yönelik bir katkı alamıyoruz. Kendi bütçemizden pazarlama maliyetlerini sürekli arttırmak zorunda kalıyoruz. Müşteri bulma maliyetimiz kişi başı yüzde 300 oranında artmış durumda. Bu nedenle iç pazara yönelik kendi erken rezervasyon kampanyamızı başlattık. Bu noktada TGA’dan destek alabilirsek, iç pazarda erken rezervasyona yönelik bir reklam kampanyası başlatmak istiyoruz. Böylece erken rezervasyona yönelik farkındalığı artırabiliriz” şeklinde sözlerine devam etti.