Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Diplomasi Forumu’nda “Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. IMF tahminlerine değinen Bakan Şimşek, “IMF’ye göre dünya genelinde yüzde 7 oranında bir azalma öngörülüyor. Bu oran oldukça yüksek zira Almanya ve Fransa’nın toplam gayrisafi hasılasına eşit. Avrupa Birliği, ABD ve Japonya, küresel imalat sektöründe kayıplar yaşarken, Çin bu süreçte kazançlar elde ediyor. Çin, küresel ticarette hakimiyetini sürdürüyor ve birçok ülkenin en önemli ticaret ortağı olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN İHRACAT HARİTASI
Türkiye’nin ihracatta daha fazla gelişim göstermesi gerektiğini belirten Şimşek, “Mal ve hizmet ihracatına yönelik olarak, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla büyümemiz ve refahımızı sürdürebilmemiz için yeterince düşük. İhracat, Türkiye’nin büyümesinde ana lokomotif konumunda değil; bu durum, Türkiye’nin içe dönük büyümesini zorunlu hale getiriyor. Başka ülkelerle kıyaslandığında daha az etkileniyoruz. Korumacılığı daha etkin şekilde yönlendirme kapasitemiz yüksek. Komşularımızla coğrafi, kültürel ve tarihsel bağlarımız mevcut ve AB, temel ticaret ortağımız konumunda” dedi.
‘TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAK GİBİ DÜŞÜNCENİZ VARSA BECERİ EKSİKLİĞİ İLE KARŞILAŞMAYACAKSINIZ’
Yaşlanan nüfusun her alanda etki yarattığını dile getiren Bakan Şimşek, “Bir ülkede 65 yaş üzerindeki bireylerin toplam nüusa oranı yüzde 5 ila 10 civarındadır; bu oranı ulaşmak 70 yıl alır. Bu süreçte oluşabilecek demografik sorunlar, uygun olmayan koşullara zemin hazırlayabilir. Türkiye’de doğurganlık oranlarının azalmasıyla yaşlanma süreci baş göstermekte. Kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 36. Bu durumu iyileştirmeye çalıştıjğımızı belirtmeliyim. Her yıl 430 bin kişi teknik okullardan ve liselerden mezun oluyor. Türkiye’ye yatırım yapma düşünceniz varsa, beceri eksikliği ile karşılaşmayacaksınız. Yeni gelenlerin yüzde 10’u bile sektörde yer alsa, pozisyonumuz oldukça iyi bir seviyeye ulaşır” dedi.
‘EN ÇOK SAVUNMA EKİPMANI İHRAÇ EDEN 10 ÜLKE ARASINDA OLABİLİRİZ’
Çatışma dönemlerinde yaşandığını belirten Bakan Şimşek, “Dünyada savunma harcamaları iki katına çıkmış durumda. Belki önümüzdeki 10 yıl içinde bu rakam bir kez daha iki katına yükselebilir. AB, geleneksel bağlamda yıllık yaklaşık 150 milyar avro harcarken, şimdi bu rakamın iki katına çıkması öngörülüyor. Türkiye’nin oldukça güçlü bir caydırıcılık kapasitesi mevcut. NATO içinde 2. sıradayız ve askeri güç açısından 145 ülke arasında 9. sıradayız. Yüzde 80 oranında kendimize yeter bir savunma sanayimiz mevcut. Önümüzdeki dönemde en çok savunma ekipmanı ihraç eden 10 ülke arasında girmemiz mümkün. Savunma sanayi alanında aktif olarak üretim yapan birçok şirketimiz bulunmakta” dedi.
‘5 SENE İÇİNDE YAPAY SÜPER ZEKA SEVİYESİNE GİDECEĞİZ’
Yapay zeka alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Şimşek, “Bir diğer zorluk ve gelişim olarak yapay zeka ve robotik yükseliyor. Yapay zekanın potansiyeli, dünyayı derinden etkileyebilir. Biden yönetimi iş başına gelir gelmez yapay zekaya yönelik sınırlamalar getirdi. Bu alan çok kritik bir noktaya ulaşmakta. Uzmanlara göre, 5 yıl içinde yapay süper zeka seviyesine ulaşacağız. Türkiye bu yeni döneme hazır mı? Gelişmiş ekonomilerle gelişmekte olanlar arasında arada bir mesafe bulunmakta. Bilişim teknolojileri mezunlarımıza baktığımızda Türkiye oldukça yüksek sıralarda yer almakta. Beşeri sermayemiz bu alanda potansiyel taşımakta. Önümüzdeki yıllar Türkiye için dönüm noktası olacak. Üretimi hedef almış durumdayız ve global inovasyon endeksinde Türkiye, 3. en inovatif ülke konumunda” ifadelerinde bulundu.
‘TÜRKİYE’DE HARCANAN GÜCÜN VE ELEKTRİĞİN YÜZDE 50’Sİ YENİLENEBİLİR ENERJİ’
Enerji dönüşümüne destek verdiklerini aktaran Bakan Şimşek, “Enerji bizim için kritik önemde. Petrol ve doğalgaz ithalatı için önemli miktarda para ödüyoruz. Bu sorunu çözebilirsek, makro finansal istikrarımızı da güçlendirebiliriz. Türkiye’de harcanan enerjinin ve elektriğin yüzde 50’si yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Bu oranı yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyoruz; su muhafazası ile ilgili de önemli yatırımlar gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
‘ENFLASYONU AZALTACAĞIZ’
Şimşek, Türkiye’nin gelecek stratejisini şu sözlerle anlattı; “Geleceğin temellerini atmak istiyoruz. Öncelikle enflasyonu düşürmeyi hedefliyoruz; tek haneli rakamlara ulaşmayı amaçlıyoruz. Mali pozisyonumuzu iyileştirecek, cari açığı azaltacak ve yapısal dönüşümler gerçekleştireceğiz. Bu amaca sıkı bir şekilde bağlıyız. Liradaki zayıflama sınırlı kalsın ve derin geçiş etkisi de zayıf kalsın; yerel anlamda iç talep henüz yoğun değil.”
‘TÜRKİYE EN İYİ YILLARINI YAŞAYACAK’
Mehmet Şimşek, “Cari açığımızı kapatmamız ve cari fazla vermek üzere bir duruma gelmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl altın ihracatını çıkarttığınızda cari fazla vermişiz. Türkiye’yi orta düzeyde büyüyen ve aynı zamanda cari açık vermeyecek bir konuma taşıyacağız. Bu zorlu süreç henüz sona ermedi; döngüsel bir düzeltme yapılıyor. Bunu yapısal hale getirebilmemiz için reformlara ihtiyacımız var. Yurt içi petrol ve doğalgaz üretimimizi artırmalıyız. Önümüzdeki yıllarda Türkiye, en iyi yıllarını yaşayacak. Küresel büyümenin yavaşlaması ihracatı etkiliyor; fakat ilk çeyrekte ihracatımız artış göstermekte” yorumunu yaptı.
’30 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Şimşek, “İşsizlik oranı erkeklerde tarihi seviyelerde en düşük düzeye geldi. Ancak Türkiye’de part time iş sayısının az olması nedeniyle işsizlik oranlarımız biraz daha yüksek görünmekte. Rezervlerimizi yeniden artırma çabasındayız. KKM pozisyonunu aşağıya çekiyoruz. Kredi notlarımızda kısa vadede dalgalanmalar olabilir; fakat uzun vadede hak ettiğimiz seviyelere ulaşacağız. Yüksek teknolojiye dayalı imalat yapmamız önemli. 2030 yılında 30 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyoruz. 284 orta yüksek teknoloji ürün belirledik ve bu ürünler dış ticaret açığımızı büyük ölçüde etkiliyor. Bu alanda yatırım yapmak isteyenleri destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE TELEVİZYON DİZİ İHRACATINDA EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ ÜLKE’
Dijital altyapı yatırımlarına da değinen Şimşek, “5G teknolojisine yatırım yapıyoruz. Ulusal GPS sistemi kurma çalışmaları yürütüyoruz ve bunun için bir uzay limanı inşa edeceğiz. Yeşil dönüşüm bizim için bir zorunluluk. Son 20 yılda petrol ve doğalgaza 1 trilyon dolar harcadık. Turizm önemli bir güç ve dünya genelinde turizmde üst sıralarda yer alıyoruz. Medikal turizm ise büyük bir potansiyele sahip; bu alandan pay almak için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye, enerji merkezi olma yolunda önemli bir konumda. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var; aramızda bir bağımlılık söz konusu ancak siyasi faktörler bu bağımlılığı etkiliyor. Türkiye televizyon dizisi ihracatında en büyük 3. ülke konumunda. Ayrıca, Türk dizilerinin etkisiyle Şili’den gelen turist sayısı 3 binden 25 bine çıktı. Yıllar içinde 6 kat artış göstererek neredeyse her şehirde havalimanı inşa ettik” ifadelerini kullandı.