Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle, İtalya’nın önde gelen kültürel alanlarından biri olan Kolezyum’da ‘Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi’ isimli serginin açıldığı belirtildi. Tarihin izlerini Kolezyum’a taşıyan bu sergi, son ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 21 Nisan’da sona erecek olan serginin kapanış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Göbeklitepe’nin sadece bir arkeolojik alan değil, geçmiş ile geleceği birleştiren önemli bir medeniyet mirası olduğunu vurguladı.
‘GÖBEKLİTEPE, İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI’
Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe’yi tüm hikayesiyle tanıtma, koruma ve dünya genelinde bilinirliğini artırma konusundaki önemlerini dile getirdi. ‘Geleceğe Miras’ projesi çerçevesinde, Göbeklitepe ve Şanlıurfa’daki diğer Neolitik yerleşimlerin dünya Neolitik Çağ araştırmalarının merkezi haline getirildiğini belirtirken, “İnsanlığın ortak mirasına hep birlikte sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘MAGNA MATER’ SERGİSİ
Ersoy, konuşmasının ilerleyen kısmında İtalya ile kültürel işbirliğine verdikleri önemin altını çizdi. “Türkiye ve İtalya; dünyanın en büyük imparatorluklarının torunları olarak, insanlık medeniyetinin sayısız mirasını koruma sorumluluğunu taşımaktadır” dedi. Bu bağlamda, haziran ayında Kolezyum Arkeolojik Parkı Direktörlüğü tarafından düzenlenecek ‘Magna Mater’ sergisinde Türk müzelerinden eserlerin sergileneceğini belirtti. Ayrıca, Roma’da Troya temalı bir sergi için İtalyan yetkililerle işbirliği yapmak üzere çalışmaların başladığını ifade etti.
‘KÜLTÜREL DİPLOMASİYE YENİ BİR DERİNLİK KAZANDIRDI’
Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Bakan Ersoy, “Kolezyum’da gerçekleştirdiğimiz ‘Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi’ sergisinin kapanışını yaptık. İnsanlık tarihini değiştiren 12 bin yıllık Göbeklitepe’nin ve antik dünyanın en muazzam yapılarından biri olan Kolezyum’un buluştuğu bu eşsiz sergi, 6 milyondan fazla ziyaretçiye kapılarını açtı. Bu olağanüstü ilgi, kültürel mirasımızın uluslararası düzeyde nasıl yankı bulduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası projemizin önemli bir parçası olan sergimiz; bilimsel işbirlikleri ile zenginleşti ve Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel diplomasiye yeni bir derinlik kazandırdı. Türkiye’nin eşsiz geçmişini geleceğe taşımaya ve insanlığın ortak mirasını uluslararası platformlarda görünür kılmaya devam edeceğiz” dedi.