Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sakarya’nın Karasu ve Söğütlü ilçelerinde bulunan iki mağarayı koruma altına alarak bölge turizminin canlandırılmasına yönelik yeni projeler geliştirmeyi hedefliyor.
Geçen yıl, Sapanca ilçesindeki Soğucak ve Bataklıdere mağaraları koruma altına alınmıştı. Bakanlık şimdi de Karasu ve Söğütlü’deki iki mağarayı “tabiat varlığı” olarak tescil ederek koruma statüsü kazandırdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Nedim Arsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karasu, Sapanca ve Söğütlü ilçelerinde yer alan dört mağaranın detaylı incelemeler sonucunda koruma altına alındığını belirtti.
Arsal, “Bu mağaralar, doğal, estetik, bilimsel ve ekolojik değerleri nedeniyle koruma altına alınmıştır. Uzmanlarımız ve Mağaracılık Federasyonu’nun deneyimli akademisyenleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda teknik değerlendirme raporları hazırlandı.” ifadelerini kullandı.
Söğütlü Belediye Başkanı Selçuk Kurt, koruma altına alınan Söğütlü Mağarası’nın ilçe merkezine 12 kilometre mesafede, aynı isimli mahallede bulunduğunu aktardı. Mağaranın 470 metre uzunluğunda olduğunu ve iki kola ayrıldığını belirtti.
Kurt, mağaranın genişliğinin 1 ila 8 metre, yüksekliğinin ise 1,5 ila 20 metre arasında değiştiğini ifade ederek, bölgenin doğa turizmi anlamında potansiyel bir alan olduğunu vurguladı. Mağaranın içinde bir akarsuyun bulunduğunu ve su seviyesinin yer yer 10 santimden 80 santime kadar değiştiğini söyledi.
Mağarayı ziyaret edenlerin içeride sarkıtlar ve doğal güzelliklerle karşılaştığını belirten Kurt, gelecekte bu mağaranın gelecek nesillere değerli bir miras olarak bırakılacağını düşündüğünü ifade etti.
Kurt, aynı zamanda mağara için bir proje hazırlamayı düşündüklerini ve bu konuda Sakarya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile işbirliği yapacaklarını belirtti. Hedefleri arasında doğa turizmi alanında Söğütlü’nün farkındalığını artırmak olduğunu aktardı.
Karasu ilçesindeki Kızılcık Mahallesi muhtarı İsmail Hakkı Topaloğlu ise mahalledeki diğer bir mağarada araştırmalar yapıldığını söyledi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ekipleri ile üniversitelerden hocalar ve öğrencilerin mağarada incelemeler gerçekleştirdiğini aktardı.
Topaloğlu, mağaranın içindeki sarkıtların dikkat çektiğini ve geniş alanların bulunduğunu belirterek, “Devletimizin burayı değerlendireceğine inanıyorum. Mahallemizde bir turizm potansiyeli oluşturmak adına yardımcı olacağız.” dedi. Mağaranın turizme açılması durumunda gelen ziyaretçileri misafir edeceklerini ifade etti.