Bakan Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle hazırlanan eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Bolat, ihracatın eylülde yüzde 1,9 azalarak 22 milyar dolara gerilediğini belirtti. 2024 yılının ilk dokuz ayında ise ihracatın önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artış göstererek 191,8 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
2024 Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 260,5 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Bolat, ithalatın da eylülde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında azalarak 27,1 milyar dolar olduğunu kaydetti. İlk dokuz ayda ithalatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 düşerek 252,2 milyar dolara gerilediğini dile getirdi.
Eylül ayında yıllıklandırılmış ithalatın, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 oranında bir azalma ile 339,6 milyar dolara gerilediğini söyleyen Bolat, yılın ilk dokuz ayında dış ticaret açığının yüzde 31,1 azalarak 60,4 milyar dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranının 8 puan artışla yüzde 76 olduğunu da aktardı.
Bolat, 2024 yılının ilk dokuz ayında turizm gelirlerinin 46,9 milyar dolara ulaşarak rekor seviyeye ulaştığını ifade etti. İhracatın eylülde sınırlı bir gerileme göstermesinin nedenlerinden birinin takvim etkisi olduğunu söyleyen Bolat, bu etkinin ihracat üzerinde yaklaşık 1 milyar dolar negatif etkisi olduğunu belirtti.
Ayrıca, altın ve enerji ihracatındaki düşüşün de ihracatı olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer aldığını kaydeden Bakan, altın ve enerji hariç ihracatlarının zayıf dış talep ve negatif takvim etkisine rağmen güçlü seyrini sürdürdüğünü, eylülde yüzde 2,9 artışla 20,8 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Bakan Bolat, TÜİK tarafından açıklanan turizm istatistiklerini de değerlendirerek, yılın üçüncü çeyreğinde turizm gelirlerinin yüzde 3,9 artışla 23,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. İlk dokuz ayda turizm gelirlerinin 46,9 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
Mal ve hizmet ticaretindeki bu olumlu seyirler doğrultusunda, cari işlemler hesabının eylülde de fazla vermeye devam edeceğini öngördüğünü söyledi. Bolat, katma değerli ve inovasyon odaklı üretim ile küresel ticarette rekabetçiliği güçlendirme hedefleri doğrultusunda Ticaret Bakanlığı olarak destek mekanizmalarını, ticari diplomasi faaliyetlerini ve yurt dışı temsilciliklerini etkin bir şekilde kullanarak sürdürülebilir ihracat artışına yönelik çalışmalarını devam ettireceklerini bildirdi.