Bakanlık, mevcut ve yeni yapıları alt kira sözleşmeleri ile başkalarına kiralayabilecek. Yeni yatırımlar da kiradan düşecek.
İstanbul’un simgelerinden Haydarpaşa ve Sirkeci garları, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. TCDD ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, garların 29 yıllık işletmesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verildi.
İPTAL DAVASI AÇILDI
Haydarpaşa Gar Sahası için KDV hariç 71.1 milyar TL, Sirkeci Gar Sahası için ise 9.5 milyar TL olmak üzere toplamda 80.5 milyar TL kira bedeli belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapacağı yatırımlar için bu kira bedeli üzerinden mahsuplaşma imkanı sunulacak.
Protokol süresince uzatma da yapılması mümkün olacak. Mevcut ve yeni yapılacak yapılar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tüzel kişilikler ve ortaklıklara alt kira sözleşmesiyle kullandırılabilecek.
BTS (Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası) ve Mimarlar Odası, kira protokolünün iptali amacıyla dava açtı. Yapılan düzenlemelerle Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının demiryolu işlevi, gar statüsünden istasyon statüsüne dönüştürülüyor. Protokole göre, ana gar binalarının boşaltılması ile TCDD Bölge Binası’nın faaliyete geçeceği süre zarfında, TCDD’nin ana binalardaki faaliyetleri 550 kişilik geçici hizmet binasında yürütülecek. Bu süreçte proje ve uygulama çalışmaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilecek. Bölge binası tamamlandığında, TCDD geçici hizmet binasını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredecek.
BTS’nin hesabına göre, gar binaları ve sahası toplam 700 dönümlük bir alana yayılmakta. 29 yıllık kira bedeli üzerinden yıllık kira tutarı 2.7 milyar TL, aylık kira tutarı ise 231.2 milyon TL olarak belirlenmiştir. Aylık birim kira bedeli metrekare başına 330 TL olarak kaydedilmiştir.
‘PEŞKEŞ ÇEKECEKLER’
BTS Genel Sekreteri Murat Oral, 2000 yılından bu yana iktidar ve sermaye gruplarının Haydarpaşa ve Sirkeci üzerinde aldıkları devi konularına dikkat çekti. Haydarpaşa Dayanışması olarak her seferinde bu girişimleri püskürtme gayretinde olduklarını belirten Oral, 670 haftadır eylem yaptıklarını dile getirdi. İstanbul’da Anadolu yakasında Haydarpaşa, Avrupa yakasında ise Sirkeci dışında demir yolculuğu yapılabilecek alternatif bir yer bulunmadığını ifade etti. Oral, “Bu protokol garları sermayeye devretmenin bir yoludur. Sermaye gruplarının buralara gelmek istediklerini biliyoruz” dedi.
Oral, Haydarpaşa’nın tüm alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandığını, geriye sadece demiryollarının kaldığını aktardı. Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası, Memur-Sen’e bağlı Ulaştırma Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve KESK’e ait BTS, protokolün iptali için ortak bir mücadele başlatacaklarını açıkladı. Oral, “Her alanda bu protokolün iptali için mücadelemizi sürdüreceğiz. Demiryolcularını Halkalı ve Gebze’ye kovalamaya çalışıyorlar. Anlayın ki, Haydarpaşa ve Sirkeci’yi almak istemelerinin tek nedeni ranttır. Başka bir gerekçe yoktur. Burası demiryolları işlevinden çıkarıldıktan sonra sermayeye devredilecektir” değerlendirmesinde bulundu.