Beşiktaş’ta 2 Nisan tarihinde bir gece kulübünde meydana gelen yangında hayatını kaybeden 29 kişiyle ilgili olarak Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları, ruhsatta imzası bulunan kamu görevlileri ve itfaiye çalışanlarına dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz ile ruhsatta imzası bulunan diğer kamu görevlileri ile İBB itfaiyesi çalışanlarından oluşan toplam 13 sanık hakkında soruşturma yürütüldüğü ifade edildi.
İddianamede yer alan bilgilere göre, 25 Eylül 1987 tarihinde sinema salonu olarak inşa edilen alanın, Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi tarafından ‘Diskotek’ izniyle Umuma Mahsus Yerlerin Açma Ruhsatnamesi belgesi verildiği belirtildi. Savio Turizm İşletmecilik’in 13 Ekim 2006’da, söz konusu mekân için içkili restoran ve gece kulübü açma başvurusunda bulunduğu ve bu başvuru üzerine Beşiktaş Belediyesi’nin ilgili müdürlüklerinden görüş alındığı aktarıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün 14 Eylül 2006 tarihli raporunda, sayılan adreste işyeri bulunmadığı bildirilirken, 7 Kasım 2006 tarihli itfaiye raporunda “Yangına karşı alınan koruyucu önlemler yeterlidir” ifadesinin yer aldığı öğrenildi. Söz konusu yerin 1500 metrekare olduğu belirtilmesine rağmen itfaiye raporunda 750 metrekare olarak değerlendirilmesi, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından 900 metrekare kullanım alanı ile içkili lokanta ruhsatı verilmesi konularında çelişkiler olduğu kaydedildi.
Hazırlanan itfaiye raporunun, iş yerinin büyüklüğünün belirtilen ölçülerle uyumlu olmamasına rağmen mevzuat gerekliliklerini yerine getirmediğini vurguladı. İş yerinin, ilk açıldığı tarihten itibaren diskotek tarzında faaliyet gösterdiği, içkili lokanta ruhsatı ile aynı özellikleri taşımadığı tespit edilmiştir. 19 Ağustos 2011’de gerçekleştirilen başvuru ile iş yerinin ruhsatının diskotek olarak düzenlenmesi talep edilmiştir.
Dönemin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Koray Bayraktaroğlu, ruhsatın kendisine ait olduğunu belirtirken, ruhsat düzenlenmeden önce kontrol yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi sahibi olmadığını aktardı. Ayrıca, ruhsat verilmesinden sonra herhangi bir denetim yapılıp yapılmadığına dair bilgisinin olmadığını ifade etti. İş yerinin ruhsat harcının alındığını, ancak ruhsat verilmeden önceki denetim süreçlerinin nasıl yürütüldüğüne dair bilgisi olmadığını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teknik Müdür Yardımcısı Şükrü Öztürk ise 1985 yılından 2014 yılına kadar bu görevi yürüttüğünü ve sahada inceleme işinin diğer görevliler tarafından yapıldığını aktararak, kendisinin son imzayı attığını ifade etti. İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ, Beşiktaş Belediyesi’nden gelen yazı üzerine işyerine gidildiğini ve raporun düzenlendiğini, ancak raporun hazırlanması sırasında memurların hatası olabileceğini öne sürdü.
İddianamede, Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları ve diğer kamu görevlileri, “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçlarından 2 yıl 6 ay ile 17 yıl arasında hapis cezası talebiyle yargılanacak. Ayrıca, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi, işyeri sahiplerinin de aralarında bulunduğu 9 sanığın, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlamasıyla yargılandığı davayla birleştirilmesine karar verdi.