Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ettikleri öne sürülen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı ve Beşiktaş BELTAŞ Başkanı Önder Gedik dahil olmak üzere toplamda 23 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Şüpheliler, “suç örgütüne üye olma”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “haksız mal edinme” gibi suçlamalarla yargılanmakta. 17 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Tutuklanan Rıza Akpolat, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Bu kumpas davası bir itibar suikastıdır. Halka hizmet kavgamız bitmedi, bitmeyecek. Hak, hukuk ve adalet için mücadele eden milyonların öfkesi, sizin karanlık düzeninizi yerle bir edecek!” ifadelerini kullandı.
Aziz İhsan Aktaş’a ya da bağlantılı şirketlere satıldığı iddia edildi
Savcılık ifadesinde Beşiktaş Belediyesi sınırları içerisinde bazı taşınmazların satışıyla ilgili olarak Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a yöneltilen sorular dikkat çekti. Bu sorular, Beltaş A.Ş. ile ilgili Ortaköy Mahallesi’nde yer alan taşınmazlar ile Rumeli Hisarı Mahallesi’nde bulunan taşınmazlarla alakalıydı. Savcılık, bu taşınmazların soruşturma sırasında gözaltına alınan ve tutuklanan iş insanı Aziz İhsan Aktaş’a ya da bağlantılı şirketlere satıldığı iddialarını gündeme getirdi.
Belirtilen taşınmazlardan biri, Beşiktaş Belediyesi’ne ait Çilekli Tesisleri’nin yanındaki Sarper Petrol’e ait Shell Akaryakıt İstasyonu olurken, diğeri de Özel Etiler Hastanesi’nin faaliyet gösterdiği bir arsa. İfade edilen taşınmazların değerleri, Özel Etiler Hastanesi için yapılan ihale bedeli 470 milyon 760 bin lira, akaryakıt istasyonu içinse yaklaşık 302 milyon lira olarak kaydedildi.
Savcılığın yönelttiği sorular arasında, taşınmazların satışına ilişkin karar süreçleri ve yönetim kurulu toplantıları yer aldı. Savcılığa sunduğu ifadesinde Akpolat, satış kararlarının yönetim kurulu tarafından alındığını ve süreçle ilgili bilgisi olmadığını ifade etti.
Belaş’ın hukuki statüsüne yönelik sorulara ise, ihale süreci hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını ve satış gerekçesinin kendisine iletilmediğini belirtti.
Belaş A.Ş. tarafından alınan değerleme raporu ve kullanılan kriterler hakkında bilgi edinmesi mümkün olmadığını söyleyen Akpolat, ayrıca ihaleye dair geçmiş raporların sürekliliği ve tutarsızlıkları konusunda bilgisi olmadığını belirtti. Taşınmazların satışına dair evrakların Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulduğu süreçlerde de kendisine yöneltilen sorulara yeterli yanıt veremedi.
İhaleye katılan firmalar ve süreç hakkında bilgilenmediğini ifade eden Akpolat, ihale tarihleri, dosya bedelleri gibi detayları konusunda da belirsizlik içinde bulunduğunu aktardı. Özellikle ihale komisyonunun oluşturulması ve firmaların davet edilmesi gibi konular hakkında da bir düşüncesi olmadığını belirtti.
Sözleşmelerin içeriği ve taşınmazların satış süreçleri ile ilgili yapılan sorgulamalar sonucunda da, ilgili kararların nasıl alındığı ve kimlerin müdahil olduğu konularında net bilgiler verememesi dikkati çekti. Akpolat, ilgili firmaların arasındaki ilişkilere dair de bilgisinin bulunmadığını ifade etti.