19 Kasım’da Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Kadir Bey Camisi önünde meydana gelen olay, belediye personeli yelekleri giymiş dört kişinin iş makinesi ile kaldırımı kazmaya başlamasıyla başladı. Bu kişiler, çevredekilere kendilerini belediye çalışanı olarak tanıttı. Kazı sırasında yer altındaki elektrik hattı ve doğal gaz borusuna hasar verildi. Çevredekilerin durumu şüpheli bulması üzerine ihbarda bulunmasının akabinde, olay yerine çok sayıda polis, zabıta ve doğal gaz ile elektrik dağıtım şirketi personeli gönderildi.
Ekipler, yapılan araştırmada kişilerin belediye personeli gibi giyindikleri halde kaçak kazı yaptıklarını ortaya çıkardı. Olay yerinde bulunan üç kişi anında yakalanırken, bir kişinin kaçmaya çalıştığı esnada yakalandığı belirtildi. Soruşturmanın ilerlemesiyle birlikte gözaltına alınan kişinin sayısı beşe ulaştı ve gözaltına alınanlar İ.A., H.T., Y.G., H.D.C. ile Ş.C. hakkında ‘Tarihi eser kaçakçılığı’ ve ‘Kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.

Kaçak kazı yapılan alanda, polis tarafından güvenlik şeridi çekilirken gece boyunca nöbet tutuldu. 20 Kasım’da yapılan incelemelerde, kazılan çukurda üzerinde figür ve kabartmalar bulunan bir kayaya rastlandı. Olay yerine, kaçak kazı yerinde inceleme yapmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait uzman ekip yönlendirildi. Ekip incelemelerini tamamladıktan sonra, Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kazılan bölge kapatıldı. Koruma amacıyla çukura toprak döküldü ve alana taş döşendi.
Kapatılan çukurun çevresinde ve caminin etrafında güvenlik tedbirleri alındığı ifade edildi. Polis, bölgede devriye atarken, cami görevlileri ile esnafa alanın korunması konusunda bilgilendirme yapıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, çukurdaki kayadan alınan numuneleri incelemek üzere Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne gönderdiler.
İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLDİLER
Olayla ilgili olarak tutuklanan beş şüpheli, 9 Ocak’ta 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmaya çıkarıldı. Duruşmanın ardından, İ.A., H.T., Y.G., H.D.C. ve Ş.C.’nin tahliye edilmesine karar verildi. Sanıkların üzerlerine atılı ‘Kamu malına zarar verme’ ve ‘Kültür varlıklarını bulmak amacıyla izinsiz olarak kazı veya sondaj yapmak’ suçlamalarının niteliği, kanun maddelerinde öngörülen ceza miktarı, tutuklu kaldıkları süre ve delil karartma şüphesinin bulunmaması gibi hususlar göz önünde bulundurularak tahliyeleri gerçekleşti. Sanıkların tutuksuz yargılanacağı belirtildi.