TRABZON’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konaklayarak vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü, bu yılın ilk on ayında 297 bin 996 ziyaretçiyi ağırladı. Köşkün kapıları, Atatürk’ün ölümünün 86. yıl dönümünde ziyaretçilere ücretsiz olarak açılacak.
Trabzon’un tarihi ve kültürel mirasını temsil eden bu önemli yapıya, hem yerli hem de yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. 19. ve 20. yüzyıl mimarisinin örneklerinden biri olan köşk, Atatürk’ün burada bıraktığı izler sayesinde ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor. Ziyaretçiler, köşkün içindeki Atatürk’e ait eşyaları ve fotoğrafları yakından görmenin yanı sıra, köşkün mimari yapısı ve iç dekorasyonunu da inceleme fırsatı buluyor. Tarihî değeri nedeniyle Trabzon’un en önemli turistik noktalarından biri konumunda bulunan köşkü, her yıl on binlerce kişi ziyaret ediyor. Yaz mevsiminde rekor sayıda ziyaretçi çeken köşk, bu yılın ilk on ayında toplamda 297 bin 996 kişi tarafından gezildi.
AĞUSTOS AYINDA REKOR ZİYARETÇİ SAYISI
Atatürk Köşkü, ağustos ayında 81 bin 391 ziyaretçi ile rekor kırdı. Temmuz ayında 63 bin 379, haziranda 34 bin 237, nisanda 14 bin 328, mayısta 29 bin 861, ocakta 10 bin 28, şubatta 8 bin 532 ve mart ayında 9 bin 921 kişi köşkü ziyaret etti. Eylül ayında 28 bin 19, ekim ayında ise 8 bin 309 kişi köşkü gezdi.
‘ANILARINI YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 86. yılı sebebiyle 10 Kasım’da Atatürk Köşkü’nü ziyaretçilere ücretsiz açacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, vatandaşların bu özel günde Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği köşke yoğun ilgi gösterdiği ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’da konakladığı köşkte anılarını yaşatmaya devam ettiklerini belirterek, 7’den 70’e tüm vatandaşları Atatürk’ü anmak üzere 10 Kasım’da köşke davet etti. Ayrıca, Atatürk’ü ebediyete intikalinin 86. yılında saygı ve rahmetle andıklarını vurguladı.
ATATÜRK KÖŞKÜ’NDE 344 ESER SERGİLENİYOR
Trabzon’un Soğuksu bölgesinde, çam ağaçlarıyla çevrili bir alanda yer alan Atatürk Köşkü, banker ve tüccar Konstantin Kabayanidis tarafından inşa ettirildi. 1890 yılında yazlık olarak kullanılmak üzere inşaatına başlanan köşk, 1912 yılında tamamlandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde konuk olduğu bu tarihi bina, 1930 yılında Trabzon Özel İdaresi tarafından tescil edilerek, 18 Mayıs 1931 tarihinde İl Daimi Encümeni’nin kararı ile Atatürk’e devredildi. Atatürk, 10-12 Haziran 1937 tarihlerinde köşkte iki gece kalarak, mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararı aldı ve bununla ilgili belgeleri başbakana iletti. Köşk, müze olarak 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk’e ait tablolardan oluşan toplam 344 etnografik eseri sergilemektedir.
HABER-KAMERA Efnan DEMİREREN TRABZON