Türkiye’nin turizm merkezi Antalya’da, ‘Turizm Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde sezon açılışı, Kaleiçi’ndeki Hadrian Kapısı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya katılanlar arasında Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu ve sektörden birçok temsilci yer aldı. Vali Şahin, Antalya’nın turizminde 12 ay boyunca canlılık sürdüğünü vurgulayarak, “2025 turizm sezonu Antalya için umut verici başladı. Göstergelerimiz oldukça olumlu. Geçmiş yıl rekorlar kırdık ve bu yıl da elde ettiğimiz başarıları tekrarlayarak bir rekor daha kırmayı umuyoruz. Turizm altyapımız geçmişe göre çok daha güçlü durumda. Paydaşlarımızla birlikte, önemli bir turizm gelirini riske atmadan, sağlam bir altyapı ile turizm faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Vali Şahin, bu yıl turistlerin şehir merkezini daha fazla ziyaret etmelerini sağlamak amacıyla ulaşım projeleri üzerinde çalıştıklarını da ekledi. Antalya Havalimanı’nın Türkiye’nin en büyük ikinci havaalanı olduğunu belirterek, “82 milyon yolcu kapasitesi ile dünya çapında önemli bir havaalanı. Kabinlerde meydana gelen yoğunluk sorunlarını gidermek için çözüm odaklı çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
OTELLERDE YANGIN DENETİMİ
Vali Şahin, otellerdeki yangın yönetmeliklerine uygunluk denetimlerinin süreklilik arz ettiğini ve her otelin denetimlerdeki eksiklerine göre gerekli sürelerin verildiğini anlattı. “Yeniden yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilirse, o otelin faaliyetleri durdurulabiliyor. Ancak ruhsatı olmayan, tamamen kaçak olan işletmeler dışındaki mevcut işletmelerin denetim süreçleri devam ediyor.” diye sözlerine devam etti.
Yangın güvenliği açısından, bir olayın yaşanması durumunda ağır bir bedel ödeneceğini ifade eden Şahin, “Bir yangın olursa, hem hayat kaybı hem de sektörde milyar dolarlık kayıplarımız olabilir. Bu fırsatı asla riske atamayız. Denetimler sayesinde daha güçlü bir turizm sektörü yaratmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
KENTİN KALBİ
Hedeflerinin Kaleiçi’ni güçlendirerek Antalya’nın turizmdeki kalbi haline getirmek olduğunu belirten Vali Şahin, “Antalya’ya gelip de Kaleiçi’ni görmeyen tam anlamıyla Antalya’yı tanımamış sayılır. Kaleiçi’ndeki altyapı yatırımlarımızı artırmak için çalışıyoruz.” dedi. Ayrıca, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde Antalya’nın yer almadığına da dikkat çekerek, bu konuda gereken çabaların gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
640 KM SAHİLDE DENETİM
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Gazipaşa’dan Kaş’a kadar uzanan 640 km uzunluğundaki sahil boyunca deniz temizliğini sağlamak için elektronik gemi denetimleri ve termal kameralar kullanarak çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Antalya’da, Turizm Bakanlığı’na bağlı 2 bin 734 işletmenin bulunduğunu ifade eden Böcek, “Antalya’nın altyapı ve deniz temizliği konusunda 36 arıtma tesisi ile toplamda 5,5 milyar liralık bir yatırımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye ekledi.
YENİ HEDEF
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, geçtiğimiz yıl 17 milyon turist ile rekor kırdıklarını belirtti ve bu yıl da aynı başarıyı tekrarlamayı hedeflediklerini söyledi. “Otellerimiz kış boyunca yenileme çalışmalarını tamamladı. Şu anda iklim şartları oldukça uygun ve Paskalya dönemiyle birlikte gelen turist sayısında artış bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaleiçi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve çeşitli dönemlere ait yapılarıyla dikkat çekmektedir. Güzel mimarisi ve tarihi dokusu sayesinde Antalya’nın kültürel kimliğini yansıtan bu bölge, turistlerin ilgisini cezbetmeye devam ediyor.