Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, etkinliklerinin son gününde görkemli bir şekilde sona erdi.
Bu yıl Türkiye’nin marka değerine katkı sağlamak amacıyla 16 şehirde gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 14. durağı Diyarbakır oldu.
Festival kapsamında, İçkale, Dağkapı Meydanı, Hasan Paşa Hanı, Yenikapı Caddesi, Gazi Caddesi, çeşitli burçlar, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Kurşunlu Camisi Meydanı, Ulu Cami, Hazreti Süleyman Camisi, Paşa Hamamı, Surp Giragos Kilisesi, Keldani Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Şeyh Mutahhar Camisi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi, Ziya Gökalp Müzesi, Mesudiye Medresesi, Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kervansaray, On Gözlü Köprü ve Nevruz Parkı gibi mekânlarda konser, sergi, atölye çalışmaları, söyleşiler ve gastronomi sunumları gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi.
Festivalin son gününde, İç Kale Kompleksi’nde Geleneksel Sanatlar Derneği’nin “Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır” etkinliği, Türkiye Jokey Kulübü’nün “12. Resim Yarışması” ve Diyarbakır PTT Başmüdürlüğü’nün “Pulların Işığında Tarihin İzinde Pul” sergileri izleyicilere sunuldu. Ayrıca, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde “Anadolu Ajansı’nın Gözünden Kültür Varlıkları Sergisi” de son ziyaretçilerini ağırladı.
Hançepek Meydanı’nda oluşturulan çocuk şehrinde ise güneş gözlemleri, gece gökyüzü gözlemleri, planetaryum gösterileri ve astronomi sunumlarının yanı sıra sanatsal etkinlikler, geleneksel oyunlar ve tiyatro oyunları gibi eğlenceli ve eğitici atölye çalışmaları ile sahne gösterileri düzenlendi.
Dağkapı 1 ve 2 Nolu burçlar ile tarihi Ulu Cami’de sanatseverlerin beğenisine sunulan “Cosmoscontact” ve “Sonsuzluk Kapıları” isimli dijital sergiler büyük ilgi topladı.
Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, Nevruz Parkı’nda gerçekleştirilen şarkıcı Alişan konseri ve Kurşunlu Meydanı’ndaki Ömer Karaoğlu ezgi dinletisi ile sona erdi.