

1963 yılında “Marmara Turu” adıyla başlayan ve 1965 yılında uluslararası bir boyut kazanarak Cumhurbaşkanlığı himayesine giren Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 60 yıllık tarihinde Türk bisiklet tarihine damga vurmuş birçok başarıya ev sahipliği yapmıştır. Bu süreçte genel klasman galibiyetlerine ulaşmış Türk bisikletçileri arasında Rıfat Çalışkan (1963, 1965), Hasan Kılıç (1964), Ali Hüryılmaz (1973, 1975), Seyit Kırmızı (1974), Erdinç Doğan (1998-1999) ve Mert Mutlu (2001-2003) yer almaktadır. Ayrıca, organizasyonda 12 kez start almış olan Rıfat Çalışkan ve Ahmet Örken de Türk bisikletinin eski ve yeni kuşak temsilcileri olarak TUR’un şeref tablosunda saygıyla anılmaktadır. Bu yıl 60. yılı kutlanacak olan tura; 3 kıta, 13 ülkeden 23 takım ve 161 bisikletçi katılacak. Yarış, 8 gün boyunca, 8 etapta toplam 1.153 kilometre mesafede gerçekleştirilecektir. Tarihi organizasyonda ülkemizi temsil edecek üç Türk takımı bulunmaktadır: İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, Spor Toto Cycling Team ve Konya Büyükşehir Belediye Spor.
CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU TARİHİNE İMZA ATAN İSİMLER TANITIM TOPLANTISINDA
60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Tanıtım Toplantısı’nda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’ndan Genel Müdür Hasan Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bebek ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu önemli konuşmalar yaptı. Ayrıca, 1974 yılı genel klasman birincisi Seyit Kırmızı ile 2001 ve 2003 yılında bu başarıyı elde eden Mert Mutlu, Türk bisikletçiler olarak TUR’un tarihine imza atmanın gururunu paylaştılar.
CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANLIĞI’NDAN GENEL MÜDÜR YILDIRIM: BU ORGANİZASYONUN EN ÖNEMLİ HEDEFLERİNDEN BİRİ DE TÜRKİYE’NİN TANITIMINA KATKI SUNMAKTIR
Hasan Yıldırım, bu önemli organizasyonun, Türkiye’nin uluslararası arenada tanıtımına katkı sağlamaya yönelik ilkeler içerdiğini ifade etti. Yıldırım, “Bugün burada, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun heyecanını paylaşmak için bir aradayız. Bu köklü organizasyon, yarım asırı aşkındır ülkemizde düzenlenmektedir. 1963 yılında ‘Marmara Turu’ olarak başlayan bu süreç, 1965 yılında uluslararası bir kimlik kazanmış ve 1966 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayesine girmiştir. 1968’de yapılan bir düzenleme ile yarışmanın adı değiştirilip, Türkiye vurgusu güçlendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, sadece bir spor etkinliği olmanın ötesine geçerek Türk bisikletinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve dünya genelinde kendine özgü bir yer edinmiştir. Her yıl, dünyanın en seçkin bisiklet ekiplerini ülkemizdeki eşsiz güzellikler ile buluşturarak, Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılar sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI SPOR HİZMETLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BEBEK: BÖYLESİNE BÜYÜK BİR ORGANİZASYONUN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ELBETTE BÜYÜK BİR TECRÜBE VE BİLGİ BİRİKİMİ GEREKTİRMEKTEDİR
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bebek, büyük bir organizasyonun sunulabilmesi için gerekli olan deneyim ve bilgi birikimine vurgu yaptı. Bebek, “Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle, Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından 27 Nisan-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek 60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, dünya çapında milyonlarca izleyiciye ulaşmayı hedeflemektedir. Bu organizasyon, sadece ülkemizde değil, dünya genelinde bisiklet sporunun gelişimine önemli bir katkıdır. Ülkemiz, spor organizasyonları konusunda önde gelen ülkelerden biri olarak tüm dünyaya kendisini kanıtlayacaktır. Başarılar dilerim.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE BİSİKLET FEDERASYONU BAŞKANI MÜFTÜOĞLU: CUMHURBAŞKANLIĞI BİSİKLET TURU SADECE BİR YARIŞ DEĞİL
Emin Müftüoğlu, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun yalnızca bir spor etkinliği değil, Türkiye’nin tanıtımı açısından da büyük bir önem taşıdığını belirtti. Müftüoğlu, “Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu bu yıl 60. yılını kutluyor. 2008 yılından beridir UCI değerlendirmelerinin en üst sıralarında kendine yer bulmaktadır. Türk bisikletinin 100 yılı aşan yolculuğu, 60’lı yıllarda Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun fikrini ortaya atan Talat Tunçalp’ın hayalleri ile başladı ve şimdi büyük bir mesafe kat etti. 60 yılda emeği geçen tüm sporcuları rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık diliyoruz. Türk bisikletinin gelişim yolculuğu sürüyor. 2028 Olimpiyatları hedefi doğrultusunda bisikletçilerimizi en iyi şekilde yetiştiriyoruz. 60 yıllık tarih boyunca ülkemizi ziyaret eden sporcuların memnuniyetle ayrılması, Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 60. yıl parkuru şu şekilde belirlenmiştir:
1. Etap: 27 Nisan Pazar Antalya- Antalya (132 km)
2. Etap: 28 Nisan Pazartesi Kemer- Kalkan (167.4 km)
3. Etap: 29 Nisan Salı Fethiye- Marmaris (175.9 km)
4. Etap: 30 Nisan Çarşamba Marmaris- Akyaka (Kıran) (115.4 km)
5. Etap: 1 Mayıs Perşembe Marmaris – Aydın (151 km)
6. Etap: 2 Mayıs Cuma Selçuk (İsabey) – Selçuk (Meryemana) (161.4 km)
7. Etap: 3 Mayıs Cumartesi Selçuk – Çeşme (144.2 km)
8. Etap: 4 Mayıs Pazar Çeşme – İzmir (105.7 km)